080822

Luni, 08 august 2022

Henț cu mâna

Lupeniul revine!

Zvonurile de vară se adeveresc odată cu sosirea toamnei. Prin septembrie se reiau campionatele la nivel județean, respectiv Ligile a IV-a și a V-a. Printre noutățile în materie, renașterea fotbalului la Lupeni, la mai bine de zece ani de la retragerea echipei Minerul (era pe-atunci în Liga a II-a) și la alți vreo cinci ani de la desființarea echipei Hercules.

Ei bine, iată că la A.J.F. Hunedoara a fost înscrisă o echipă de la Lupeni, “Viitorul Minerul”, pe care o vom denumi pe scurt “Minerul”, de fapt, numele de brand al fotbalului lupenean. 

Câțiva investitori din oraș, împreună cu administrația locală, și-au unit forțele redând municipiului de pe Jiul de Vest fotbalul – era singurul oraș din Vale fără vreo echipă sportivă!? –, un sport de performanță de-a lungul anilor ridicat chiar până la nivelul Diviziei “A”, acolo unde s-a aflat între anii 1959-1963.

Mereu cu un public atașat și pătimaș, cu dragoste pentru echipa locală, Minerul Lupeni se înscrie începând din această toamnă în circuitul competițional. Repet, e foarte bine că cei cu potențial financiar, împreună cu cei ce răspund de mersul urbei, au găsit calea comună de a reconfigura harta fotbalistică a zonei, readucând pe tabela de joc numele de Minerul Lupeni.


FOTBAL. JUNIORI.

Jiul U. 17, locul III la Cupa "Marea Neagră"

După trei victorii în grupa preliminară (2-0 cu L.P.S Vaslui, 2-0 cu F.C Voluntari, 6-1 cu C.S.O Ovidiu) și o semifinală pierdută la 11m (8-9 cu L.P.S I Vaslui), Jiul Petroșani (antrenor Cosmin Kandut), a învins în meciul pentru locul 3 pe Kids Craiova cu 1-0 prin golul lui Cepoi (foto sus), autor a 5 goluri în acest turneu. Jiulistul Ciprian Iftimie (foto jos) a fost declarat cel mai tehnic jucător al turneului de la Eforie.


SPECIAL. RAFTUL DE COLECȚIE.

Pornind de la o fotografie...

Fotografie apărută pe coperta revistei bilunare "Sport", nr. 9 din septembrie 1975, cu Naționala de Rugby a României la Wellington în Noua Zeelenadă, având cinci componenți de la Știința Petroșani: C. Dinu, Enciu Stoica, Ortelecan, Bucos și Bărgăunaș.

Am pus mâna zilele trecute pe o inedită colecție de peste 30 de reviste din perioada 1949 – 1980 cu revistele ,,Fotbal” și ,,Sport”. Scumpă dar meritată pasiune! Pe acele timpuri era singura revistă de specialitate (ca ziar exista ,,Sportul popular”), cu mari condeie ale vremii (nu ca acum, cu niște gângăvite și fandosite de ziarizde care nu fac diferența între liceu și veceu, ori niște analfabeți mai mult beți….!), de la care chiar aveai ce învăța. Tocmai de aceea mi-am propus să extrag anumite subiecte cu trimitere la sportul Văii Jiului, așa din timp în timp, să vedem cam cum eram priviți de această presă la nivel național.

FOST ȘI VIITOR LA LUPENI


Remarcabilul cronicar și scriitor Ioan ,,Vanea” Chirilă prezenta la interior materialul ,,Rolul dificil al extremei moderne”, cu Mitică Marcu (antrenorul de mai târziu al Jiului și al Lupeniului) și Costică Zamfir, o extremă a Stelei comparat cu celebrul internațional Piu Creiniceanu de la Minerul Lupeni

CEI CINCI DE LA ȘTIINȚA


În toamna lui 1975, echipa de rugby a României reușise un nesperat 10–10 la Wellington, cu puternica selecționată a Noii Zeelande. Printre jucătorii selecționați de antrenorul Valeriu Irimescu, găsim nu mai puțini de cinci jucători de la Știința Petroșani (vezi foto în cerc).
Trebuie precizat că în acea perioadă Știința Petroșani reprezenta o forță în rugby-ul românesc, fiind o puternică furnizoare de jucători pentru echipele naționale ,,A”, Tineret și Universitar, alături de cei menționați în fotografie, nume precum Burghelea, Talpă, Neagu, Bunduc sau Oțelaru reprezentând figuri importante.

Genu Tuțu

Share by: