100223

Vineri, 10 februarie 2023

Henț cu mâna

Costică Marinescu - 100

Când comuniștii au desființat Carmen-ul lui Mociorniță în '47, ca să înființeze A.S.A (Steaua) București, mulți jucători de valoare de acolo au plecat în provincie. Printre ei, Costică Marinescu, primul venit în '47 la Petroșani. Va rămâne doi ani la Jiul, ajungând cel mai selecționat jucător în Naționala României (de 10 ori), ca purtător al tricoului Jiului. Avea 24 de ani când a venit la Jiul. A jucat la Națională în perioada 1947-1949, strălucind într-un România – Cehoslovacia 2-1, în septembrie 1948. Ultima, a 10-a apariție la Națională a fost pe 23 octombrie 1949, în meciul Albania – România 1-4.

A avut parte de coechipieri excelenți în cei doi ani petrecuți la Jiul, amintindu-i aici pe Bone, Tică Rugiubei, Paraschiva, Cricovan, Lică Panait, Guță Tănase, Farkas I, Costică Moraru, Crâsnic, Coidum, Nicșa, Pop IV.

Juca la fel de bine ca fundaș sau mijlocaș având calități remarcabile: viteză de reacție, defensă, acroșaj, lovitura corectă a mingii cu ambele picioare și cu capul, impresionând la vremea sa, atât prin eficacitatea intervențiilor, cât și prin eleganța execuțiilor. A antrenat ulterior până prin 1976 la mai multe echipe din zona Capitalei. S-a stins din viață în 1999.

Pe data de 12 februarie se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui care a fost COSTICĂ MARINESCU.


SPORTURI DE IARNĂ

Cu toții la treabă!

Întețirea iernii, mai ales în zona montană, a reaprins interesul pasionaților pentru sporturile specifice și la nivel competițional.

Astfel, cei de la secția de sanie a Clubului Sportiv Școlar Petroșani, aflați sub îndrumarea prof. Alina Rotaru, au fost prezenți în weekend-ul trecut la amenajarea pârtiei de sanie din Parâng, ce aparține de C.S.S.P. De remarcat, așa cum reiese și din fotografiile acestui material, că alături de antrenoarea Alina Rotaru, s-au implicat serios și sportivii de la sanie ai C.S.S.P, precum și părinții acestora, cu toții contribuind la punerea în parametrii normali de funcționare a acestei piste.


SPORTUL DE COLECȚIE

A fost cândva "Parângul C.F.R."...

Imediat după luptele (greva) muncitorilor de la Atelierele Grivița C.F.R din București – 16 februarie1933 -, a apărut ideea în rândul muncitorilor de la Depoul C.F.R Petroșani de a înființa un club sportiv. Asta oarecum și în a crea o echipă a feroviarilor – de altfel, un important segment muncitoresc la acea oră – în concurență cu cea a minerilor, Jiul.

Și astfel, și cu aportul substanțial al primarului de atunci al Petroșaniului, dr. Emil Farcaș, câțiva entuziaști și oameni influenți, Istvan Szabo, Adolf Gardos și mai ales Antal Huros (foto), hotărăsc înființarea unei asociații sportive. Astfel, în cursul lunii mai 1933, se înființează Clubul Sportiv „Parângul C.F.R” Petroșani, președintele fiind ales inginerul principal la C.F.R, Sandor Kendi, ca vicepreședinte dr. Emil Farcaș, alte funcții fiind ocupate de Nicolae Boteanu (secretar) Antal Reisz, Janos Hegyi (mecanic de locomotivă), Antal Koppan, precum și comercianți și membri ai societății C.F.R.

De remarcat că pentru susținerea financiară, noul club s-a bazat doar pe forțe proprii și cotizații. Echipa de fotbal s-a consolidat în primii doi ani de la înființare, reușind chiar câteva rezultate notabile, printre care un 5-2 într-un meci amical împotriva austriecilor de la Hakoah Viena!

După 1935 a fuzionat (un fel de-a spune...) cu Jiul, dar apoi și-a regăsit identitatea – în anii '50 a fost și în Divizia „C” - , după care a reapărut pentru o perioadă de câteva decenii, dispărând definitiv la finele aniilor '80.

Parângul C.F.R Petroșani, o echipă înființată acum 90 de ani.


Genu Tuțu

Share by: