101022

Luni, 10 octombrie 2022

Henț cu mâna

De ce nu încearcă și alții?

Am asistat în acest an la câteva revederi între sportivii altor generații. Este o practică de mare impact în multe țări ale lumii, de a revedea și respecta sportivii care au adus faimă și bucurie zonelor respective.

În Valea Jiului, o practică în acest sens au impus-o de-a lungul timpului Jiul Petroșani, rugbyștii de la Minerul Lupeni (când au aniversat 100 de ani în 2019), cei de la Minerul Paroșeni în 2020, mai recent Minerul Uricani și an de an fotbaliștii, rugbyștii și baschetbaliștii de la Știința Petroșani.

Desigur, există câte un “motor” care trage acest angrenaj, pentru că nu e deloc ușor. Iată, chiar dacă nu mai există și entitate sportivă în cadrul CSU Știința Petroșani, fotbaliștii se strâng an de an, de 24 de ani!

La acest capitol s-ar putea înscrie de acum încolo și Inter Petrila (cu extindere în timp la Parângul Lonea) sau CSM Vulcan (continuatoarea grupării Minerul), ori mai nou revenita Minerul Lupeni.

Nu sunt niște eforturi foarte mari financiare, iar foștii sportivi răspund întotdeauna cu multă plăcere. Încercați.


EVENIMENT

A 24-A "ÎNTÂLNIRE A GENERAȚIILOR" ȘTIINȚEI PETROȘANI LA FOTBAL

De 24 de ani se întâlnesc acolo, în ”Dealul Institutului”, la chemarea profesorului octogenar, Gheorghe Irimie.


Așa a fost și pe 7 octombrie a.c., unde s-au adunat un număr de 20 de jucători. I-am revăzut, printre alții, pe Chișbora, Chițac, Leleșan, Feri Kovacs, Răsădeanu, Tismănaru, Milenovici, dar și pe ”eroul” Faur, cel care a marcat golul victoriei într-un memorabil Știința – ASA Tg. Mureș 2-1 în 1972, în ”16”-imile Cupei României. Toți, cu părul alb, dar proaspeți în rememorarea unor întâmplări de altădată. Tema întâlnirii – în fiecare an există un moment cu semnificație jubiliară – a fost ”50 de ani (1972) de la participarea și eliminarea divizionarei ”A”, ASA Tg. Mureș din ”16”-imile Cupei României.
A fost emoționantă reîntâlnirea cu gazonul Științei. Și a fost făcută și promisiunea că la întâlnirea jubiliară cu numărul 25, de la anul, se vor strânge mai mulți.

INTERVIU. EXCLUSIVITATE.

"Știința Petroșani a avut mereu sportivi de valoare", declară prof. univ. dr. ing. univ. Sorin Radu - rectorul Universității din Petroșani

La stadionul ”Știința – Aurel Suciu”, la cota 720, undeva în ”Dealul Institutului”, am ”prins” generațiile de rugby ale Științei Petroșani, cu care am realizat un ciclu de interviuri în cursul acestei toamne.

S-o luăm la rând:
Reporter: Domnule rector, ați fost de ani buni de de zile alături de ”ÎNTÂLNIREA GENERAȚIILOR” la rugby, o chestiune unică la nivel național. Ce semnifică, ce simbol are această întâlnire?
Sorin Radu: Încă de la începuturile mele ca rector am gândit că o astfel de întâlnire, cu niște sportivi care au dus faima Institutului de Mine, ulterior Universitatea din Petroșani trebuie să se realizeze. Am fost mereu un suporter al Științei, am reușit să adun de la an la an tot mai mulți sportivi, dorim să continuăm această tradiție pe care am dori-o în viitor pe un stadion nou. Și evident, o echipă de rugby care să atingă performanțele ”generației de aur”.

Reporter: Apropo, care ma e perspectiva noului stadion?
Sorin Radu: Pe lista de sinteză a C.N.I am prezentat un studiu de fezabilitate. Ni s-a transmis că a fost aprobat, urmează să semnăm contractarea, să predăm baza companiei respective care va face toată reabilitarea bazei sportive: tribune, teren de joc, sală de sport, terenuri auxiliare, o mini-locație cu cazare și masă, unde vor putea beneficia de servicii și echipele vizitatoare.
Reporter: Și în final o întrebare sentimentală adresată ”studentului” Sorin Radu. Cum au fost primele contacte cu rugby-ul?
Sorin Radu: Ca elev de liceu, nu veneam la rugby. Dar ca student în anul I, în toamna lui 1978 am început să urc ”Dealul Institutului” și pentru rugby. Am venit împreună cu colegii din cămine, toți colegii iubeau Știința, ”năvăleam” la stadion, în toată această frenezie, la meciurile echipei, unde mai mereu studenții rugby-ști erau învingători.
Reporter: Da, ați prins generații bune cu Enciu Stoica, Ion Aurel, Tudose, Bucan, Ortelecan…
Sorin Radu: Da, da, sportivi de mare renume, chemați mereu la loturile naționale. Era o încântare să-i vezi evoluând, aveau și antrenori buni, Băltărețu, Titi Ionescu… Chiar eram mândri cu o asemenea echipă.
Reporter: Cum vedeți perspectiva actualei generații Știința Petroșani?
Sorin Radu: Avem o generație cu jucători valoroși. Prin reorganizarea sistemului competițional suntem din nou în elita rugby-ului românesc. Desigur, e greu, dar în general jucătorii s-au adaptat. Sunt sigur că Știința va redeveni echipa puternică din acele vremuri. Semnalele actualei generații sunt bune.

Genu Tuțu

Share by: