101122

Joi, 10 noiembrie 2022

Henț cu mâna

Păcălicii lui Becali

Mare ,,palavragiu, habotnic și prostovan”, care este Gigi Becali nu se dezminte. Omul rămâne consecvent prostiei, la nivelul învârtitului de mărgele și plăcerea de a schimba antrenori. Nu le-am ținut evidența, dar cred că de când a venit el la putere prin 2003, la ăștia de își spun acum F.C.S.B., a schimbat vreo 50!?

La ora la care scriu aceste rânduri, înaintea de plecarea la Campionatul European de Handbal Feminin din Macedonia de Nord, nu știu ce opțiune a ales fanfaronul.

Nu știu care va fi marioneta ce va urma la picioarele Becaliului – se vehiculau acum câteva zile Ilie Poenaru, Eugen Neagoe, Andrei Prepeliță, toți dați afară pentru anti-performanță, de la fostele echipe - , dar ce mai contează când oricare-ai fi, vei linge ce scuipă stăpânul?

Vai de viața lor, vai de el fotbal. Cu d-ăștia vrem să defilăm prin Europa.

Eventual de 1 mai muncitoresc!


"Formam o echipă frumoasă la Știința Petroșani"

Octav Stoica și Victor Băloi au făcut parte dintr-o generație a performanțelor rugby-ului petroșenean. Am purtat cu ei o discuție despre activitatea lor la Știința Petroșani.

Reporter: Cum era Știința Petroșani în anii ʹ70 – ʹ80?
Octav Stoica: Am venit la Știința acum 50 de ani, în 1972, împreună cu Eugen Ștefan, Michi, Martin, Zafiescu, oooh, niște băieți minunați! Aveam 19 ani când am venit la Știința, stăteam în cameră cu celebrul Constantin Dinu ,,Capone”.
Victor Băloi: Rețin atmosfera din tribună, dorința jucătorilor de a bate echipele bucureștene și ,,repriza a treia” de la Cabana ,,Brădet”. La o bere, împreună cu adversarii! Atmosfera era una de prietenie, ne mulțumeam cu puțin, eram fericiți.

Reporter: Cum erau meciurile cu greii campionatului?
Octav Stoica: Îi ,,respectam”. Nouă ne spuneau și profesorii să ,,avem grijă” că vin examenele și ca să… trecem, examenele cu Dinamo sau Steaua ori Farul. Erau toți profesorii în tribună, jucam de ,,rupeam” pământul! Jucam mult pe grămadă, colegul Victor Băloi era un bun placheur.
Victor Băloi: Și eu aș spune despre colegul că era dezinvolt, creativ, n-aveam probleme cu el în apărare. Exemplul nostru era Mircea Ortelecan, un om excepțional. Formam, într-adevăr, o echipă frumoasă la Știința Petroșani.

ANIVERSARE

Unul din marile talente ale fotbalului românesc a împlinit 80 de ani

NICHI DUMITRU II A JUCAT LA JIUL

Într-un campionat al Diviziei ,,A” 1961-1962, antrenorul Jiului de atunci, Bazil Marian, îl arunca în focul luptei pe un tânăr de 19 ani, Emil Dumitriu (II), zis Nichi.

Un jucător cu reale calități de jonglare a mingii, un precursor a ceea ce vor fi ulterior Dobrin sau Gică Hagi. Calitățile sale tehnice, imaginația sa în teren, l-au recomandat într-un final către echipa Națională, unde a jucat într-un număr de șapte meciuri.

De la Jiul a plecat la Viitorul București apoi la Rapid București, cu care a câștigat campionatul în 1967, făcând cuplul de legendă Dumitriu II – Ion Ionescu. Și-a continuat cariera la Steagul Roșu Brașov (1969 - 1972), Dinamo, din nou Rapid (1972 – 1973), Chimia Râmnicu Vâlcea încheindu-și cariera la Progresul București (1974 – 1976).

În anul 1978 s-a căsătorit cu o femeie din Grecia, mutându-se la Atena, unde trăiește și în prezent, la 80 de ani, pe care i-a împlinit pe data de 5 noiembrie a.c.

A SCĂPAT CA PRIN URECHILE ACULUI

În anul 1968, la numai 26 de ani, era într-un turneu în Algeria cu Rapidul. S-a spălat numai cu apă rece – nefiind apă caldă - și s-a îmbolnăvit la plămâni, descoperind asta după câteva luni.

A trebuit să ia o pauză de un an, boala fiind foarte gravă, recuperarea dificilă. Se îngrășase 10 kilograme, Rapidul nu l-a mai dorit, astfel că își pierde postul de titular, fiind nevoit să plece la Steagul Roșu Brașov.

Nichi Dumitriu (II) rămâne unul dintre cei mai talentați jucători care au evoluat la Jiul Petroșani. Chiar dacă doar pentru un sezon, întâmplat în urmă cu 50 de ani.

Genu Tuțu

Share by: