110123

Miercuri, 11 ianuarie 2023

Henț cu mâna

Petroșani - 99

Din acest moment, pentru Petroșani a început numărătoarea inversă spre anul 100.

Pe 4 ianuarie a.c. s-au împlinit 99 de ani (1924) de când „comuna urbană” Petroșani a fost declarată oraș. Un oraș care se va dezvolta în timp, economic și edilitar, dar și în latura sportivă, acesta fiind rolul acestei pagini, găzduită în Cronica Văii Jiului încă din 2015 neîntrerupt.

Prezentul cotidian a fost în toți acești ani gazdă bună și pentru sport, un fenomen pe care am încercat să-l transpun cât mai mult din teren (nu cu furăciuni de pe internet, din care alții și-au făcut un titlu de glorie) indiferent că deplasarea a însemnat Petroșani, București, Pui, Orăștie, Hațeg, Lupeni, Skopje sau Omis.

Voi rămâne fidel acestui concept și după opt ani, aici la Cronică….

Petroșaniul sportiv a avut în cei 99 de ani de urbe cu titlu de oraș sportul la cel mai înalt nivel. Fotbal, rugby, volei, handbalul sau baschetul și tenisul au adus, au bucurat sute de mii de oameni prezenți la evenimentele acestora în timp.

Este un an premergător centenarului Petroșaniului ca oraș. Un oraș în care sportul nu a murit, deși a trecut prin multe convulsii.

Cu bune, cu rele, scriu cu pasiune despre sportul Petroșaniului, al Văii Jiului. Corect, fără patimi, ori lucuri gratuite. Cu chibzuință, detașare și simț al realității.

Acum, în al 99 – lea an de Petroșani urban.


Și anul care a trecut, 2022, își are reperele sale. În fiecare lună s-a întâmplat câte ceva. Selectiv, vă prezentăm, în ceea ce urmează, câte un eveniment din fiecare lună a anului trecut.

IANUARIE 2022 | Mobilizare pentru Rebeca

O  boală gravă a unei fetițe de numai 3 ani și 5 luni, Rebeca Simoneac (fiica unui component al echipei Jiul) a mobilizat o comunitate întreagă pentru o strângere de fonduri necesare unui lung tratament și intervenții chirurgicale în Franța. Printre cei care s-au mobilizat au fost și sportivi ai Văii Jiului.

FEBRUARIE 2022 | Dubla de 1-7(!?)

Jiul Petroșani, cu antrenorul Vuță Moldovan pe bancă, a „forțat” în două amicale cu ștaif, la C.S.A Steaua București și F.C. Brașov din Liga a II–a. Soarta a făcut ca ambele partide să fie pierdute la același scor, 1–7…

MARTIE 2022 | Jiul, două victorii în deplasare   

Reluarea returului Ligi a III–a, Seria a 7 – a, a adus echipei Jiul Petroșani două victorii în deplasare, cu 1 – 0 la Gilortul Tg. Cărbunești și Aurul Brad.

APRILIE 2022 | Știința Petroșani în elita rugbyului românesc

După 12 ani, Știința Petroșani este din nou în prima linie a rugbyului românesc, cu un culminant start de 46 – 12 cu R.C Gura Humorului.

MAI 2022 | Amintiri de pe Bernabéu

La cinci ani (2017) de la descinderea pentru prima oară pe faimosul stadion al echipei Real Madrid, am fost din nou acolo (pentru a cincea oară!) în Chamartín, unde Realul obținea victoria decisivă pentru câștigarea celui de-al 35–lea titlu național, după un sec 4 – 1 cu Español Barcelona.

IUNIE 2022 | Hațegul revine în "C"

După 12 ani de campionat județean în Liga a IV–a, Retezatul Hațeg îi depășește pe cei de la Magica Caransebeș (4 – 1 și 0 – 0) într-un meci de baraj în dublă manșă, revenind în Liga a III – a.

IULIE 2022 | Antrenor nou la Jiul

Al treilea sezon consecutiv al echipei Jiul Petroșani este atacat cu un nou antrenor, tânărul de 33 de ani, George Zima.

În comuna Pui începe a 20–a ediție a Cupei de Vară „Măgura Pui”.

AUGUST 2022 | Un stadion la 40 de ani

Eveniment  de anvergură la Petroșani,  aniversarea a 40 de ani (1982) a inaugurării stadionului „Petre Libardi”.

Minerul Uricani își aniversează cei 65 de ani (1957) de la înființare.

SEPTEMBRIE 2022 | Minerul Lupeni revine

La 12 ani de la dispariția echipei Minerul Lupeni în plan competițional, echipa este readusă în activitate, fiind înscrisă în Liga a IV–a Hunedoara, 3 – 1 în prima etapă cu Minerul Uricani.

Jiul Petroșani aduce în tribunele de pe „Petre Libardi” 5.000 de spectatori în „16”–imile Cupei României la meciul cu Oțelul Galați.

OCTOMBRIE 2022 | Toamna generațiilor din "Dealul Institutului"

S-au întâlnit Generațiile Fotbalului celor de la Știința Petroșani și a rugbyului, sus în „Dealul Institutului” rememorând clipe frumoase ale unor vremuri trecute.

NOIEMBRIE 2022 | Cu handbalul la Europene

Alături de foști componenți de la C.S.S.P și Știința Petroșani, am trăit pe viu, la Skopje, în Macedonia de Nord, bucuria atmosferei celei de-a 15–a ediție a Campionatului European de handbal feminin.

Sportiva karatistă miruna Mălăuță ocupă locul 3 la Campionatele Mondiale din Indonezia.

DECEMBRIE 2022 | Prima ediție a Cupei "Petre Libardi"

C.S.M Jiul Petroșani a fost gazdă-organizator a unei competiții în premieră, Cupa „Petre Libardi” cu participarea a 14 echipe, de la U9 la U19.

Genu Tuțu

Share by: