120123

Joi,12 ianuarie 2023

Henț cu mâna

Memoria unui mare antrenor, Theodor Rădulescu

În urmă cu 12 ani, pe 12 ianuarie 2011, se stingea din viață, la vârsta de 78 de ani, Theodor Rădulescu, unul dintre cei mai titrați antrenori ai rugby-ului românesc. A fost tehnicianul (maestru al sportului, antrenor emerit) care a obținut două victorii împotriva Franței, două împotriva Țării Galilor și una împotriva Scoției, adevărate supraputeri în rugbyul mondial. Până în 1968 a fost jucător la Grivița Roșie București.

În perioada 1970 – 1973 a fost antrenorul Științei Petroșani, echipă ce va fi vicecampioană în 1972, oferind echipei Naționale șase jucători: C. Dinu „Capone”, Ortelecan, Bucos, Bărgăunaș, Fl. Constantin, Fălcușanu.

După o perioadă la Sportul Studențesc București, Theodor Rădulescu devine antrenor federal, fiind antrenorul României în mai multe perioade de timp (1979 – 1981, 1985 – 1987, 1989 – 1995), în paralel fiind opt ani antrenor la Steaua București.

Mereu, acolo unde a fost, a creat un grup de jucători capabili (a câștigat un titlu și în Italia cu R.D.S Roma) de performanțe, așa cum a fost și la Știința Petroșani.

La 12 ani de la dispariția sa, respect în memoria celui care a fost Theodor Rădulescu.


FOTBAL. LIGA A III-A

Bătălia pentru "C"

Din ce în ce mai greu să ajungi în „C”. Adică Liga a III–a. F.R. Fotbal a finalizat recent regulamentul pentru promovarea în Liga a III–a, ediția 2023 – 2024.

S-a decis alcătuirea a șapte regiuni a câte 6 echipe fiecare, județul Hunedoara fiind inclus în Regiunea 4 Vest, alături de județele Arad, Caraș-Severin, Timiș, Gorj, Mehedinți. Stabilirea jocurilor de baraj va fi decisivă prin tragere la sorți în cursul lunii februarie a.c. iar datele de disputare a meciurilor de baraj, tur-retur au fost stabilite pentru 17 și 24 iunie.
Prima echipă extrasă din urmă pentru fiecare joc de baraj este echipa organizatoare a jocului tur, returul urmând să se desfășoare pe terenul echipei adverse.
A.J.F-urile sunt obligate să transmită către F.R.F până la data de 11 iunie 2023 echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj.
La baraj are dreptul să participe doar prima clasată la finalul Ligii a IV–a din fiecare județ.
Dacă după cele două jocuri tur-retur egalitatea se menține, la puncte golaveraj, la terminarea timpului regulamentar (90 minute), jocul retur se prelungește cu două reprize a câte 15 minute fiecare, dacă egalitatea se menține și după aceste prelungiri, se va trece la executarea unei serii de câte 5 lovituri de departajare din punctul de la 11m.

FOTBAL. LIGA A IV-A HUNEDOARA

În martie se reiau jocurile

Totul depinde de vreme! Dacă vor permite condițiile meteorologice, pe 18 martie a.c se vor relua jocurile rămase de disputat (6 etape) din cadrul Ligii a IV–a Hunedoara.

Vor fi jocuri interesante, în disputa celor patru locuri pentru Turneul Final Four (locurile 1-4), care va decide campioana. Aceste jocuri vor fi tur-retur, iar turneul pentru locurile 5 – 11 se va disputa într-o singură manșă.
Pe data de 10 iunie a.c. este programată și disputarea finalei județene a Cupei României, probabil la Deva sau Simeria.
Competiția Ligii a IV–a Hunedoara trebuie finalizată până în iunie, când va trebui comunicat Federației numele campioanei, pentru meciurile de baraj.

FOTBAL. TRAGEDIE

A murit Ghiță Burdangiu

În aprilie ar fi împlinit 74 de ani. Cel poreclit „Năsosul” sau „Fundașul de oțel” a încetat din viață pe 4 ianuarie a.c., după o grea suferință.

A fost unul dintre artizanii echipei, un luptător fără menajamente, care a cunoscut trei promovări cu Minerul Lupeni în Divizia „B”, în 1975 – 1976, 1979 – 1980 și 1982 – 1983.
La ultima promovare, acum 40 de ani, Ghiță Burdangiu avea 34 de ani. Fostul său coleg de echipă de atunci, Dan Voicu își amintește: „
Am promovat la mare luptă cu Explorări Deva și Dacia Orăștie. Echipa era antrenată de Petre Libardi, aveam o echipă bună, cu Lixandru, Tereche, I. Popa, P. Popa, Chițac, George Mușat, Nichimiș, Colceag, Bebe Dina, Henzel. Îmi aduc aminte că după promovarea în „B”, am preluat banderola de căpitan de echipă de la Ghiță Burdangiu, care s-a transferat la Minerul Vulcan, unde a mai jucat două sezoane. Era un om care răspândea în jurul său numai veselie, mereu pus pe glume. În plus, un fundaș tenace, dârz, mereu gata de orice sacrificiu” a spus Dan Voicu.
Iată, din păcate, un început de an trist pentru sportul Văii Jiului, prin dispariția celui care a fost Ghiță Burdangiu.

Dumnezeu să-l odihnească!

Genu Tuțu

Share by: