120722

Marți, 12 iulie 2022

Henț cu mâna

Un stadion la 40 de ani. Începe numărătoarea inversă!

Gata, s-a luat decizia! Viorel Stancu de undeva din Anglia a propus un “Duel al generațiilor”, eu am sugerat că e la fix, 40 de ani (1982, 1 august), de la inaugurarea stadionului actual “Petre Libardi”, a venit aprobarea “de sus” și evenimentul fotbalistic al verii va avea loc.

Pe 6 august, într-o sâmbătă, legat oarecum și de Ziua Minerului, pentru că fotbalul a apărut în Valea Jiului datorită pasiunii acelor truditori ai cărbunelui din primele decenii ale veacului trecut.

Va fi un “Duel al generațiilor” al anilor 1990-2000, confirmând până acum prezența la acest meci al nostalgiilor peste 40 de jucători.

Doar câteva nume: Daniel Timofte, Nelu Varga, Leo Toader, Vasile Matincă, Marius Priseceanu, Toni Sedecaru, Mircea Cristescu, Mircea Gheorghe...

Alături de ei, invitați de onoare: Victor Zamfir (portarul Jiului din anii ´60!), Gigi Mulțescu, Bela Rozsnyai, Viorel Vancea, Aurel Șunda...

A început numărătoarea inversă. Stadionul din Lunca Jiului a suferit (...) câteva cosmetizări, arată bine. Va fi prezentată și echipa actuală cu noul antrenor.

Vă vom ține la curent.

Acum să numărăm ce mai rămâne până la 6 august: AMR 25 de zile!

JIUL PETROȘANI. ANIVERSARE.

AMR 25,

...ȘI BELA ROZSNYAI!

Dincolo de ,,momentul central” din 6 august a.c., împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea stadionului ,,Petre Libardi” (Jiul) din Petroșani, plus celelalte jubilee prezentate în edițiile Cronicii Văii Jiului, am mai descoperit o… chichiță jubiliară: se împlinesc 50 de ani de când a debutat la Jiul Petroșani, cel care va deveni un jucător emblematic al echipei, Adalbert (Bela) Rozsnyai! El va fi prezent la Petroșani la evenimentul din 6 august a.c., chemat în calitate de invitat de onoare.


Născut pe 17 aprilie 1952, Bela Rozsnyai are acum 70 de ani. A venit la Jiul acum cinci decenii, în vara lui 1972, debutând la Jiul în Divizia ,,A” – pe 9 septembrie 1972, într-un meci Steaua București – Jiul, 3-0.
Mai înainte jucase la Chimistul Baia Mare și Minerul Baia Mare. Se adaptează rapid la Petroșani (unde devenise și student la Institutul de Mine), făcând un cuplu de senzație alături de Gigi Mulțescu în atacul Jiului.


De altfel, în acel campionat 1972-1973, va fi pe locul 4 în clasamentul golgeterilor Diviziei ,,A” cu cele 13 goluri marcate!
Va cunoaște bucuria câștigării Cupei României în 1974, în finala 4-2 cu ,,Poli” Timișoara, fiind autorul unui gol. În 1976 pleacă la Dinamo București, cu care câștigă campionatul 1976-1977, apoi ultimii 10 ani de carieră (1977-1986) îi petrece la F.C Maramureș Baia Mare.
Cu 29
1 partide jucate în Liga I (100 la Jiul) și 86 de goluri înscrise (45 pentru Jiul), Adalbert Rozsnyai rămâne un jucător emblematic al fotbalului românesc și unul dintre cei mai importanți care au jucat la Jiul Petroșani, echipa la care a debutat în primul eșalon în urmă cu 50 de ani...

FOTBAL. LIGA A III-A.

RĂMÂNE CUM AM STABILIT!

A tot curs cerneală pe paginile ziarelor despre noua ediție a Ligii a III-a la fotbal, ajunsă la numărul 68.


Federația Română de Fotbal nu s-a mai complicat să facă vreo modificare, totul rămâne la fel ca în ediția precedentă. Campionatul 2022-2023 rămâne cu zece serii a câte 10 echipe pe serie, deci, un total de 100 de echipe, campionatul urmând a se desfășura în trei ,,Faze”: Faza I, un campionat regular (regulat…) cu tur-retur, adică 18 etape, apoi Faza a II-a, un play-off cu primele patru clasate și un play-out cu ultimele șase echipe din clasament și Faza a III-a unde participă primele două ocupante din play-off-uri, adică un total de 20 de echipe, apoi două runde de baraj. În fine, algoritmul curge mai departe, nu vrem să facem un copy paste la comunicatele federale, știm că întrecerea va începe pe 27 august a.c., iar seriile cu componența echipelor, undeva după 1 august. Județul Hunedoara ,,atacă” Liga a III-a cu cinci echipe: Jiul Petroșani, Corvinul Hunedoara, C.S.M. Deva, Aurul Brad și Retezatul Hațeg. Logic și geografic ar fi să fie toate într-o serie, dar cine știe care vor fi criteriile federale.


Genu Tuțu

Share by: