130123

Vineri,13 ianuarie 2023

Henț cu mâna

De la un stadion la altul

Dumitru (Mache) Vizitiu a venit la Jiul Petroșani de la C.S.M Reșița în vara lui 1981. Un an mai târziu se inaugura noul stadion „Jiul” (actual „Petre Libardi”) din Lunca Jiului, un nou antrenor, Ladislau Vlad, o nouă generație Băluță, Homan, Ticu Dosan, Stana, Stoinescu, Mircea Marian, se pregăteau alături de mai vechii Cavai, „Zăpadă” Neagu, Nelu Varga sau Șumulanschi să atace noul sezon 1982 – 1983. 

Printre ei, Dumitru (Mache) Vizitiu, 27 de ani, pregătit să asiste la „nașterea” stadionului. A fost un campionat bun în Divizia „A”, cu locul 9 în final, Mache Vizitiu reușind din postura de fundaș să înscrie trei goluri.

Au fost patru campionate la Jiul, 1981 – 1985, cu rezultate bune pentru Mache, aflat la un moment dat în vizorul celor de la Dinamo București.

Mache Vizitiu, „Bibi” devenise, dincolo de gazon, un personaj absolut  simpatic. Pe 14 ianuarie ne amuzam cu el mereu. Nu știam că pe 14 ianuarie 2009, când împlinise 54 de ani, va mai avea de trăit două luni. Se stingea pe patul unui spital din Timișoara, pe 25 martie al aceluiași an.

Anul acesta (mâine, 14 ianuarie) ar fi împlinit 68 de ani.

Mache Vizitiu rămâne mereu același om plin de haz. Doar așa îl ținem minte.


"Am văzut multă preocupare pentru fotbal la nivelul A.J.F. Hunedoara", declară Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori a F. R. Fotbal

Reporter: Domnule Burchel, bun revenit în Valea Jiului! Ați fost în anii ʼ80 fotbalist la Minerul Lupeni, apoi jucător la alte echipe, acum directorul Școlii de Antrenori din cadrul F.R. Fotbal.
Lucian Burchel: Am început fotbalul în 1979 la juniorii Minerului Lupeni, am trăit bucuria promovării în Divizia „B” în 1981. Eu ca junior lucrasem cu antrenorii Iosif Rus și Teodor Mihalache, apoi ca și colegi la promovare, cu antrenorul Mihai Basarab avându-i coechipieri pe Homan, Boloș, Leca, Ticu Dosan sau Ionel Popa.
Reporter: Următorul pas?
Lucian Burchel: Am fost selecționat pentru Luceafărul, celebra rampă de lansare spre fotbalul mare, cu antrenorul Marcel Pigulea (lot format de prof. Mircea Rădulescu), după vreo 2-3 preselecții „la sânge”. Am jucat în Naționale de juniori și tineret, apoi la Sportul Studențesc București. Eram și student la I.E.F.S. Apoi, la Inter Sibiu, în Ungaria, Elveția. Am „prins” în 1986 două jocuri în tricoul naționalei mari, un Irak un 0 – 0 și 1 – 1.

Reporter: Au trecut anii, în Ungaria, în Elveția, ai încheiat la Minaur Zlatna, în Divizia „B”.
Lucian Burchel: Da, după mai multe accidentări, mi-am pus ghetele în cui pe la 31 de ani, la Minaur Zlatna. Momentul de vârf rămâne însă câștigarea Cupei Balcanice cu Inter Sibiu, unde jucam alături de Mihali, Dorinel Munteanu, Văsâi, Marcel Vasile, Blid, Laurențiu, Radu II.

Reporter: Ai devenit antrenor…
Lucian Burchel: După absolvirea facultății, m-am angajat la Universitatea din Sibiu, prin concurs, apoi am antrenat la F.C Sibiu în Divizia „B”, alături de Marian Mihail. A venit următorul moment, promovarea la F.R.Fotbal.
Reporter: După 2015, începi să lucrezi la acele proiecte U.15, U.20. Ce presupunea asta?
Lucian Burchel: Presupune pregătire, selecții, tururi de calificare la nivelul acestor „naționale mici”. Sunt trei etape: tur de calificare, de elită, Campionat European. Am trecut de la U.19, la Campionatul European de la București, unde eu am condus echipa. În total, ca antrenor am condus aceste echipe naționale în 65 de partide.
Reporter: După care urmează saltul spre titulatura de „director”.
Lucian Burchel: Din 2008 am lucrat, în paralel, ca director tehnic la Academia „Gheorghe Hagi” și la Naționala U.19. Din 2011 m-am focusat numai pe Națională. Am revenit la Academie, am colaborat bine cu Gică Hagi.
Reporter: Care este actualul rol ca director tehnic al Școlii de Antrenori a F.R.F?
Lucian Burchel: Am preluat această funcție în februarie 2020. Principala mea sarcină este să asigur un proces de perfecționare a antrenorilor deja calificați, prin licențierea U.E.F.A, care este un proces identic pentru toți antrenorii din Europa. Noi putem livra un proces de licențiere U.E.F.A, adică orice nivel de fotbal ar trebui să aibă antrenori care să știe să dezvolte fotbalul. În momentul de față restructurăm totul, conform noului contract cu U.E.F.A, apărut în 2020. Deci, trebuie să ne aliniem la toate lucrurile noi pe care U.E.F.A le cere.
Reporter: Pe final, cu ce gânduri, impresii, pleci, de-aici din Valea Jiului?
Lucian Burchel: Am văzut multă preocupare pentru fotbal și la nivelul A.J.F Hunedoara, cu un președinte Cristian Petrean, extrem de implicat. Am văzut că la Lupeni s-a lucrat serios la redresarea fotbalului. Aici se pun bazele unui proiect. Eu cred că Minerul Lupeni, cu un plan bine elaborat, va reveni în câțiva ani în eșalonul divizionar național. Eu le doresc succes și îi voi sprijini cu tot ceea ce pot în acest sens.

Genu Tuțu

Share by: