130722

Miercuri, 13 iulie 2022

Henț cu mâna

Trai pe vătrai!

Iată că recent, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a modificat baremurile de arbitraj la ligile naționale – I, a II-a și a III-a – arbitrii urmând a câștiga sume mult mai consistente începând cu sezonul 2022-2023.

Astfel, arbitrii de centru, care până acum la Liga I aveau 5.000 lei, vor încasa la o partidă 6.700 lei (cca. 1.350 euro), incluzând aici prestația, masa, cazarea și transportul. Un asistent va încasa 3.700 de lei, iar arbitrul de rezervă va primi 2.000 lei.

Același Comitet Executiv a stabilit și baremurile pentru arbitrii din camera VAR, principalul arbitru urmând a încasa 3.000 lei, iar asistentul său, 2.000 lei.

Așadar, o indexare generoasă, care va costa o echipă nu mai puțin de 19.100 lei (vreo 3.800 euro) pe meci! Să tot joci în Liga I! Sunt echipe care nici din vânzarea biletelor nu vor încasa asemenea sumă, deci, vrei fotbal, aduci bani de-acasă.

Oricum, mi se pare exagerată această creștere. Și cu siguranță calitatea arbitrajului în România nu va fi cu nimic mai bună.

ANIVERSARE.

2 x 60 PENTRU FOTBAL ȘI HANDBAL!

Mijloc de iulie. Anul 1962. Exact în urmă cu 60 de ani. Se nășteau doi mari sportivi care peste ani vor contribui la succesele a două respectate echipe din Petroșani. Unul ca fotbalist la Jiul, celălalt ca handbalist la Știința. Unul născut pe 13, celălalt pe 14. Numele lor, Viorel Vancea și Constantin Gavrilă (,,Zât”).


DOUĂ SEZOANE ÎN DOUĂ DIVIZII: VIOREL VANCEA

Născut pe 13 iulie 1962, Viorel Vancea împlinește azi 60 de ani.
În sezonul 1985-1986, Jiul era în Dvizia ,,B”(tocmai retrogradase) sub bagheta lui Gigi Mulțescu. În retur este adus un jucător de 23 de ani de la Olimpia Satu Mare, cu veleități de golgeter. A demonstrat-o în retur, când a marcat 7 goluri (ca și Pachițeanu), înaintea sa fiind Lasconi cu 13 goluri și Gigi Mulțescu cu 12 goluri. Valoarea de ansamblu a echipei, cu Cristi Florescu, Vasile Popa, Doru Stana, Dan Daniel Szekely, Băluță și Lasconi a propulsat-o spre Divizia ,,A”. Vancea rămâne și în Divizia ,,A”, primind ,,botezul” primului eșalon, marcând în acel campionat 6 goluri. O echipă cu Bojtor, Sedecaru, D. Timofte, Ov. Dodu, Rico Cristea sau Henzel.

A fost un an greu, Jiul nu a rezistat marilor confruntări și a manevrelor celor de la Victoria București sau Flacăra Moreni și F.C. Olt Scornicești, care au dus la retrogradarea jiuliștilor. Ulterior a jucat la Universitatea Craiova, U.T.A și F.C. Bihor Oradea, iar după 1989, în Ungaria, la Honred Budapesta, Elore Bekescsaba, Vasas Budapesta, Dreher și Sopron. A revenit în țară, încheindu-și cariera la F.C Bihor Oradea.

OMUL CARE A RESPECTAT MEREU SPORTUL: CONSTANTIN "ZÂT" GAVRILĂ

Născut pe 14 iulie 1962, Costel ,,Zât” Gavrilă a descoperit handbalul la vârsta de 13 ani, fiind atunci în 1975 elev al Șc. Gen. Nr. 4 (actuala ,,Avram Stanca”) din Petroșani.
A fost văzut de prof. Ioan Polifronie în 1976 fiind legitimat la C.S.S. Petroșani. Evoluează rapid în timp, devenind jucător de bază la C.S.S. Petroșani, apoi la Știința Petroșani. La începutul anilor ´80 este încă junior, dar calitățile sale deosebite îl propulsează în echipa mare a Științei, fiind un jucător de luptă, dorind mereu să fie un învingător. Face parte din echipa din 1985, care în urma turneului de baraj de la Sibiu, trece de trei echipe puternice (OLTCIT Craiova, Armătura Cluj, C.S.M Reșița), revenind în Divizia ,,B”, unde sub îndrumarea antrenorului Ioan Chira, alături de coechipierii săi, Cristi Groza, Alin Cazan, Dan Petrache, Cristi Ropan, Vasile Segărceanu etc. va juca în Divizia ,,B” înca un sezon, 1990-1991.

După o ieșire din scena handabalului petroșenean, în urma unor reorganizări după anul 2000, Știința Petroșani, reapare în eșalonul secund (Divizia ,,A”, Seria Vest), jucând un tur (toamna) în ediția 2004-2005, cu o echipă în care va fi și Costel ,,Zât” Gavrilă. A fost ultima prezență într-un campionat oficial pentru Costel Gavrilă, după care și-a urmat un excelent traseu profesional în paralel, acum în statul Ilinois - USA, se ocupă și de bunul mers al unei echipe de handbal.


Viorel Vancea și Costel ,,Zât” Gavrilă, doi sportivi cu care ne vom mândri mereu, care au făcut cinste Petroșaniului, cărora le adresăm dintr-o pagină de Cronică, LA MULȚI ANI!

BIANCA RĂDULICĂ DIN LUPENI, CAMPIOANĂ MONDIALĂ DE KARATE WUKF ÎN SUA

În perioada 2-7 iulie, la Miami, Florida (USA) s-a desfășurat Campionatul mondial de karate Wukf, competiție la care au fost prezenți peste 1.500 de concurenți.

Din Valea Jiului s-a remarcat Briana Rădulică, junioara care s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la proba de kumite individual, iar la kumite echipă rotativ a câștigat medalia de argint și medalia de bronz la kumite echipă shobu sanbon.

Au fost foarte aproape de podium și sportivele Sigmirean Ștefania locul 5 la kata și Negru Carmina-Maria locul 5 la kumite și locul 7 la kata.

Briana Rădulică din Lupeni este nu doar o fată frumoasă, un elev de nota zece și o absolventă de top a Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Lupeni, ci și un sportiv de aur al României. Componentă a lotului național de karate WUKF al României, aceasta a participat în aceste zile la Campionatul Mondial de Karate WUKF, eveniment organizat în Florida (SUA) de Word Union of Karate-Do Federation, unde a obținut rezultate absolut remarcabile.

Astfel, Briana Rădulică a urcat de trei ori pe podium, adjudecându-și în același timp și titlul de campioană mondială WUKF la kumite individual (categoria 18-20 ani). În palmaresul obținut de sportiva din Lupeni la Campionatul Mondial din SUA, pe lângă titlul mondial la kumite individual, se mai adaugă un loc 2 la kumite rotativ (categoria 18-20 de ani) și un loc 3 la kumite shobu sanbon (categoria 18-20 ani).

Briana Rădulică este atletă la WUKF World Karate din anul 2011, dar face parte și din echipa de aspiranți ai Salvamont Lupeni. Dincolo de aceste activități pe care le face din pasiune, dar care-i definesc personalitatea, Briana Rădulică este un omdeosebit de ambițios și în ceea ce privește perspectiva viitoarei sale cariere, pe agenda admiterii la studiile universitare, aceasta intenționând să aplice în acest an pentru admiterea la Academia de Poliție sau la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Felicitări și succes, Briana Rădulică! 

Genu Tuțu

Share by: