131022

Joi, 13 octombrie 2022

Henț cu mâna

Cibi Braun, "arheologul"

Au fost și sunt antrenori cu harul de a descoperi și forma jucători. Au trecut și pe la Jiul astfel de nume, Marcel Golgoțiu, Teodor Trifa, Adi Coșoreanu sau Romulus Leca fiind doar câteva. 

Dar un important precursor al lor a fost, fără îndoială, Coloman (Cibi) Braun-Bogdan, cel care la vreme de război a căutat și șlefuit talentele la Petroșani. Cel care va avea să fie primul antrenor din istoria echipei Steaua la înființarea ei în 1947, a plecat din Aradul natal în Capitală la 27 de ani, a jucat la Juventus București, apoi s-a apucat de antrenorat. Din motive politice este trimis în Valea Jiului în 1940, unde va antrena echipa Jiul Petroșani vreme de cinci ani, pe toată durata războiului. Aici îi va descoperi și antrena pe “Bonțu” Deleanu, Nicu Golgoț sau Costică Moraru. Cu Jiul, Cibi Braun-Bogdan câștigă în 1942 un puternic campionat de război districtual.

Fotbalul a existat în această perioadă de război, datorită lui Cibi Braun-Bogdan. Antrenorul care mai târziu va câștiga cu U.T.A. campionatul și Cupa României.

Astăzi de împlinesc 117 ani de la nașterea celui care a fost unul dintre antrenorii care au ținut vie flacăra fotbalului la Petroșani, la vremuri de răstriște, Coloman Braun-Bogdan.   


FOTBAL. LIGA A V-A HUNEDOARA

Iancu Sterp, vedetă TV, fotbalist la C.S.C.S. Orlea!

Iancu Sterp (24 de ani), 4 goluri în acest campionat. A reușit o dublă în ultimul joc, pentru C.S.C.S Orlea. El este fratele cântărețului Culiță Sterp, fiind fost concurent la emisiunile TV ,,Puterea Dragostei” și ,,Survivor România”.


Iancu Sterp mai are două surori, Ileana și Geta, pe 28 octombrie a.c. Iancu împlinește 24 de ani. A studiat agronomia, iar în timpul liber este vlogger pe teme de lifestyle.

HAȚEGANII LA PRIMA VICTORIE


Echipa cu cel mai imposibil nume din România, ,,A.C.S Retezatul Montana Țara Hațegului 2020” (incredibil așa ceva!) – nici măcar nu se precizează localitatea!? – a reușit prima victorie în acest sezon. Este echipa care, de fapt, aparține de Sălașu de Sus, dar din motive birocratice a rămas cu acest nume anacronic născut din neantul unor inexactități etc. etc. Echipa este coordonată de Ovidiu Popesc (jucător activ la Retezatul Hațeg) și își dispută meciurile pe terenul 2 al stadionului din Hațeg.
La meciul câștigat cu 4–1 cu C.S.C Ilia au marcat Alin Ceuță (2), Cr. Pau și Coroi.
Liderul C.S.C Sântămărie Orlea a dispus cu 3–2 (2–0) de Ponorul Vața, după ce a condus cu 3–0 prin golurile reușite de Iancu Sterp (2) și Tomoni, respectiv Toc și Vraciu. În min.81, o altercație între Flavius Dragoș (Orlea) și Denis Nistor (Ponorul Vața) a dus la
eliminarea amândurora.
La învingători au evoluat frații Emanuel și Andrei Băiconi, foști jucători ai… fostei campioane, Cetate Răchitova, fiii… fostului primar Eugen Băiconi!

HANDBAL. CAMP. NAȚ. JUNIOARE II (GR. 2006) SERIA G

C.S.S.P. atac bun!

Victoria echipei C.S.S.P (16-17 ani) la Deva cu 38–23, a arătat forța ofensivă a echipei, a treia oară la rând cu cel puțin 30 de goluri marcate. Un meci bun al echipei lui Alex. Rotaru (în foto cu reporterul), o a doua victorie consecutivă.

ANIVERSARE

Sorin Ghițan, la Jiul de-o viață!

Fost portar la Jiul vreme de zece campionate (1989–1999), atât în ,,B”, cât și în ,,A”, Sorin Ghițan împlinește azi 54 de ani. Petroșenean la origine, Ghițan a cunoscut toate treptele ascensiunii sale, de la juniori, în 1975 (cu Marcel Golgoțiu sau Romulus Leca antrenori) până la debutul pe prima scenă, 4 octombrie 1989, într-un Jiul – Dinamo, cu antrenorul Gogu Tonca la timonă. A văzut, copil fiind, finala Cupei României la București, Jiul – ,,Poli” Timișoara 4 – 2, a văzut incendiul de la vechiul stadion în 1975.

I-a avut ca exemple pe Cavai, Homan, Bojtor, Racolța ca portari la Jiul, a jucat de 8 ori în Naționala de juniori, alături de Dan Petrescu, Gică Popescu, Prunea, Henzel sau Bunaciu, antrenori fiindu-i Gheorghe Ola sau Gigi Staicu. A jucat în perioade scurte la Minerul Lupeni sau Inter Petrila (Parângul Lonea). După 1999 a fost antrenor cu portarii, ba chiar principal al Jiului în 2013 – 2014, 2014 – 2015 și un interimat de 7 etape în 2015 – 2016 .
În ultimii 6 ani s-a preocupat numai de portarii de la copii și juniori.
Și-acum, la ora când îl aniversăm pentru cei 54 de ani, îi spunem La mulți ani! Lui Sorin Ghițan!

Genu Tuțu

Share by: