150722

Vineri, 15 iulie 2022

Henț cu mâna

Debut pentru Zima

Mâine, de la ora 11:00 pe terenul nr. 2 din Complexul Sportiv “Petre Libardi”, echipa Jiul Petroșani are prima ieșire “în decor”. Adică după o primă săptămână de antrenamente cu noul antrenor George Zima, întâlnirea cu fotbalul într-un joc amical. Parteneri, puștii lui Cosmin Kandut dela echipa Under 19 a Jiului. Deci, un meci în familie, dar desigur, avându-și utilitatea sa.

Terenul central a fost însămânțat, tuns, lucrurile sunt în grație. Scaunele ambelor tribune au fost vopsite, se lucrează intens la peluze. Un rol deosebit îl are acest inimos băiat din galeria Jiului, Claudiu Matyus, care, voluntar, cu pensula și găleata, s-a “înscris în competiția” refacerii imaginii stadionului.

Revenind la fotbal, nu putem decât să așteptăm cu interes noua abordare a lui Zima. Un antrenor tânăr, cu poftă de muncă, școlit și determinat.

Jiul Petroșani se pregătește pentru noua stagiune. Va începe pe 27 august.

Reamintim evenimentul din 6 august, care va marca (printre altele), 40 de ani (1982), de la inaugurarea stadionului. AMR 22 ZILE.   

INTERVIU. EXCLUSIVITATE.

"AM GĂSIT LA HAȚEG DORINȚĂ DE PERFORMANȚĂ", declară Daniel Bona, antrenorul echipei de fotbal Retezatul Hațeg

Daniel Bona (54 de ani), este, oarecum, mai nou în peisajul fotbalului hunedorean (chiar dacă este născut la Hunedoara!). După o carieră de aproape trei decenii, în zona Brașovului, ca jucător și antrenor (având promovări cu Unirea Târlungeni și Corona Brașov), iată că reușește cu Retezatul Hațeg ca fiind a treia echipă promovată, în calitate de antrenor.


Reporter: Domnule Bona, cum a fost cu Hațegul, acum după ce focul promovării în liga a III-a s-a mai stins?
Daniel Bona: Am găsit la Hațeg dorință de performanță, o echipă care își dorea să revină pe scena națională a fotbalului românesc. Un primar și un sponsor mai iubitori de fotbal, care au depus toate eforturile pentru ridicarea fotbalului hațegan la alte cote.
Reporter: Cum au răspuns jucătorii la cerințele dvs., cum a fost campionatul ligii a IV-a?
Daniel Bona: Am început ezitant, dar ne-am revenit în retur. Desigur, au fost câțiva adversari puternici – Inter Petrila, CSM Vulcan, Gloria Geoagiu – dar am reușit să ne mobilizăm excelent și să încheiem pe locul 1.
Reporter: A urmat barajul…
Daniel Bona: Ne-am luat toate măsurile de pregătire. Am stat în cantonament la Geoagiu înaintea meciului tur de la Hațeg și am atins forme de vârf la ora jocului.

Reporter: A fost o atmosferă superbă, echipa a învins clar cu 4-1 pe Magila Caransebeș…
Daniel Bona: Da, o spun fără falsă modestie am fost net superiori. Nici la 0-1, nu am crezut o clipă că nu vom învinge. Publicul a fost formidabil și la Hațeg și la retur. Am făcut 0-0 la Caransebeș, nu s-a pus nicio clipă problema promovării.
Reporter: Cum așteptați startul în liga a III-a?
Daniel Bonă: Avem nevoie de 5-6 jucători. Au plecat Pașca, Bg. Matei, Arcuși, T. Marcu, A. Marcu. Sper să alcătuim un lot competitiv cu care să facem față ligii a III-a. Avem tot sprijinul autorităților locale, a unui sponsor generos, deci, așteptăm 27 august să vedem cu cine vom juca, în ce serie vom fi.

Urmăriți în premieră în cadrul podcastului "Liber la Vorbe" marți, 19 iulie, ora 18:00, pe canalul de YouTube și Facebook un dialog cu antrenorii de la Retezatul Hațeg, Daniel Bona și Nelu Gavriluți


IN MEMORIAM

"BOXERUL" PETRE GRIGORE AR FI ÎMPLINIT ASTĂZI 65 DE ANI


Într-un top al celor mai longevivi jucători ai Jiului, Petre Grigore (născut pe 15 iulie 1957) rămâne unul dintre jucătorii emblematici ai echipei din Petroșani, ocupând locul 5, cu 238 meciuri sub culorile alb-negru, în decursul a 9 campionate în Divizia ”A”.

A venit la Jiul când abia împlinise 20 de ani, de la Mureșul Deva, urmând a înlocui o piesă grea în angrenajul defensiv petroșenene, Coco Deleanu, care tocmai plecase. Antrenorul Traian Ionescu i-a acordat încredere din start, astfel că debutul său din prima etapă a sezonului 1977-1978, Grigore Petre – ”Boxerul” cum era poreclit – se impune, jucând toate meciurile acelui campionat. Și așa va fi timp de 9 ani, până în sezonul 1985-1986. Va lucra sub bagheta multor antrenori cu renume – Traian Ionescu, Gheorghe Ene, Viorel Tălmaciu, Petre Libardi, Viorel Mateianu, Gigi Mulțescu -, având în acest timp coechipieri printre cei mai buni jucători care au evoluat la Jiul, Cavai, Bădin, Ciupitu, Stoichiță, Bucurescu, Mulțescu, Dumitrache, I. Varga, Giuchici, Băluță, Găman.

A fost un fundaș dârz, bătăios, harnic.

A încetat din viață în urmă cu câțiva ani. Astăzi ar fi împlinit 65 de ani.


Genu Tuțu

Share by: