161023

Luni, 16 octombrie 2023

Henț cu mâna

În calea puhoaielor

A fost odată un campionat de fotbal în Liga I, datat 1997-1998. Au trecut de-atunci 25 de ani. Un campionat de coșmar, cu o echipă Jiul în derivă, care în 34 de etape, câștigase trei meciuri, un egal și 30 de înfrângeri!?

Doi antrenori, Dumitru Marcu i-a primele cinci etape și apoi Dorel Maria, au rulat în total 46 de jucători. Degeaba. Într-un clasament U.E.F.A al acelui sezon, a celor 358 de echipe de club europene, Jiul a ocupat locul 356.

Antrenorul Constantin (Dorel) Maria a stat în calea puhoaielor venite peste el: 2-5 cu Craiova, 0-5 la Rapid, 0-4 cu „U” Cluj, 0-3 cu Foresta Fălticeni, 1-7 cu Dinamo, 0-5 cu F.C Argeș, 2-6 cu Rapid. 

A fost un dezastru, o retrogradare rușinoasă care va rămâne ca cea mai neagră pată în istoria Ligii I pentru Jiul.

Antrenorul Dorel Maria a fost însă cel care și-a dus crucea până la capăt cu niște anonimi (Petre Marta, Vâjâială, P. Tudor, Petrilă, Soo, G. Șerban, D. Drăgan, Acs etc.) care n-au putut face față rigorilor acelui timp.

Dorel Maria, cel care mai antrenase Jiul în ediția din 1988-1989, atunci însă într-un sezon al promovării, a rămas un luptător atunci. Motiv pentru care îi adresăm, pentru ziua de mâine, un La Mulți Ani, cu ocazia împlinirii a 69 de ani!


POVESTE

"La un moment dat, Dumitrache s-a convertit în miner"

Recent a apărut o carte sub semnătura lui Dan-Silviu Boerescu intitulată „Dinamo - Renașterea câinilor roșii, istoria echipei și personajele ei de legendă”.

O carte cu multe lucruri interesante poate doar cu începutul istoriei cam deformat, lucrurile n-au stat chiar așa, știindu-se modul în care a apărut această echipă...

Dar are un capitol interesant legat de Florea Dumitrache, de „viața de culise” petrecută în anii în care a jucat la Petroșani, în perioada 1976-1980.

Iată povestea acelor momente, redată integral, citat din cartea lui Boerescu:


„La un moment dat, Mopsul s-a reconvertit în... miner. Dornici să readucă echipa Jiul Petroșani la forma bună de altădată, conducătorii Jiului din anii '70 au făcut un masiv implant de jucători la începutul sezonului 1967-1977.

Cavai, Bădin, Ciupitu, Coco Deleanu, Ionel Augustin, Bucurescu și Florea Dumitrache au poposit la Petroșani.

Ceea ce a urmat avea să fie cea mai frumoasă perioadă din istoria Jiului în campionat, cu un neverosimil loc 5 la finalul sezonului 1976-1977, cel mai bun loc din istorie, după performanța unui loc 3 în ediția 1948-1949!

Și în următoarele sezoane Jiul va face legea cu granzii campionatului, remarca Horațiu Sima pentru „Jurnalul”. O contribuție deosebită a avut-o Florea Dumitrache, cel care a înscris de 37 de ori! Considerat terminat la Dinamo, Dumitrache a renăscut la Jiul, fiind idolul tribunelor și în același timp, fiind numit adjunctul comandantului Miliției din Petroșani!

Dumitrache n-a fost niciodată un jucător de operetă. Imensul său talent a fost nu de puține ori blocat de sticlele de vin de la Parângul, Minerul (vechi) și Mignon, celebrele restaurante din Valea Jiului ale acelor ani.

Colegul său, Gigi Mulțescu a știut însă cum să-l strunească. Asta l-a mai domolit. Gigi l-a îndemnat să facă școala, „sus în deal la Institut”. Dumitrache s-a apucat de învățat și a absolvit în promoția 1978-1979 la subingineri, cursuri la zi, facultatea de Electromecanică Minieră din cadrul Institutului Minier Petroșani.

Dumitrache nu s-a cramponat de postul său de vedetă la Dinamo. Om cu har și talent, va demonstra și la Petroșani că valoarea n-are vârstă.

Și a început spectacolul sub Parâng. Tandemul Mulțescu-Dumitrache făcea ravagii. Atacant unic, șuteur de excepție, el se înțelegea numai din priviri cu altruistul Gigi Mulțescu. Într-un meci cu Universitatea Craiova, 1-0, pe 12 decembrie 1976, Dumitrache se înalță împotriva regulilor fizice la centrarea lui Bucurescu. Sare și portarul oltenilor, Silviu Lung, să culeagă mingea. Mopsul intuiește, se arcuiește, Lung ratează intervenția cu pumnul, Dumitrache face o foarfecă din voleu, tot în aer și dă un incredibil gol la vinclu.

Așa a jucat mereu Dumitrache, care a avut numeroase momente de geniu pur”. 


Florea Dumitrache, o figură pitorească în fotbalul Văii Jiului, aici într-o foarfecă, într-un meci al Jiului cu Steaua în anii '70.


Genu Tuțu

Share by: