180123

Miercuri,18 ianuarie 2023

Henț cu mâna

Fotbalul, între Schwartz și Cura

Două nume din fotbalul Văii Jiului au zile aniversare, azi 18 ianuarie. Ele vin din lumi istorice diferite.

Alexandru Schwartz a fost un bun fotbalist la Minerul Lupeni prin anii 1930. A rămas fidel Văii Jiului, antrenând la juniorii Lupeniului, apoi prin 1966-1967, la seniorii Parângului Lonea (actuala echipă Inter Petrila). Alexandru Schwartz, născut pe 18 ianuarie 1909, a trecut demult în lumea umbrelor...

Dorel Cura, născut pe 18 ianuarie 1955, a venit la Jiul Petroșani de la Arad în vara lui 1983, iată, acum 40 de ani. A jucat foarte eficient în acel sezon 1983-1984 în 22 partide, marcând 5 goluri, fiind coleg cu (,) Cura, Mache Vizitiu, M. Popa, Lasconi, Nelu Varga, Găman Băluță, Cristi Florescu.

Azi împlinește 68 de ani.


Au fost două prezențe care au bifat în istoria fotbalului Văii Jiului. Iar noi nu uităm acest lucru, aici

la rubrica unde este posibil orice.


"Cristian Țopescu, un om de mare cultură", declară Bujor Bogdan, fost director de mină și prefect de Hunedoara

Bujor Bogdan este una dintre figurile charismatice ale vieții economice și culturale ale Văii Jiului.

Dincolo de funcțiile sale, după absolvirea Institului de Mine Petroșani în 1965, domnia sa a avut un rol important în susținerea culturii și sportului.

Am realizat un interviu legat de implicarea sa în lumea sportului.

Reporter: Ați fost inginer-șef, director de mină, prefect al județului Hunedoara, dar peste toate astea, ați sprijinit sportul. De pildă, într-o perioadă în care celebrul comentator Cristian Țopescu era suspendat, l-ați adus la Petrila.

Bujor Bogdan: Am modernizat cabana Lunca Florii, loc unde am decis ca, periodic, să facem câte o întrunire cu caracter cultural. Mai apoi l-am adus pe George Stanca, apoi, l-am invitat pe Cristian Țopescu, un om de mare cultură, dincolo de comentator de sport. A venit în sala de ședințe, apoi la Lunca Florii, unde ne-a prezentat filmul Campionatului Mondial din Spania 1986. Avea cultură, dicție, viziune, extrem de răbdator prin modul de a da explicații. Practic, sala de pontaj devenise o sală de festivități. A abordat pe larg problemele fotbalului național și mondial. Noi, la Jiul Petrila aveam lupte, popice, alpinism, cu excelente rezultate la nivel național.

Reporter: Înainte de a pleca în SUA, în 1989, Nadia Comăneci a fost și ea la Petrila...

Bujor Bogdan: Tot prin intermediul lui George Stanca am adus-o! Am găzduit-o într-un apartament de protoccol, am avut o întalnire în sala de apel, apoi cu personalul TESA în sala de ședințe, apoi o masă de protocol la Lunca Florii.

Reporter: Cum era Nadia?

Bujor Bogdan: Am stat mult de vorbă, avea mâinile cu urmele miilor de ore de antrenament. La un moment dat m-a rugat să trimit pe cineva să-i cumpere semințe de dovleac de vreo sută de lei! Era o ființă modestă, sensibilă, placută, fără figuri. A fost un moment cu adevărat istoric. La fel cum au fost cele cu întâlniri cu marii artiști ai vremii. Am sprijinit întotdeauna sportul din postura de conducător a unei entități miniere și să știți că lucrurile mergeau bine.

Genu Tuțu

Share by: