181023

Miercuri, 18 octombrie 2023

Henț cu mâna

Ceva mai bine...

A mai rămas o etapă din cursa fotbalistică pentru calificarea la Campionatul European. Undeva în noiembrie.

După multe „secole” de așteptare, suntem aproape de a fi acolo.

N-am jucat rău cu Andorra, care rămâne totuși echipa „ciobanilor din Pirinei”, o echipă cam de amatori cu apucături de jucători de Liga a V-a sau a VI-a.

S-au trezit flăcăii lui Edi Iordănescu. Și dacă ne gândim statistic, lucrurile nu stau chiar așa rău. 

În primul rând, n-am pierdut nici un meci. Și de ce să nu recunoaștem, această generație de jucători nu are nici pe departe anvergura celei din anii '90. Se reaprind speranțele cu un Horațiu Moldovan, Burcă, Drăgușin, Ianis Hagi sau Florinel Coman, dar au și ei niște limite.

Hai să credem că pasa neagră a mai trecut, că norocul e încă lângă noi (vezi egalul Elveția-Bielorusia) și că poate iese soarele și pe strada noastră.



FOTBAL. LIGA A IV-A HUNEDOARA

Valea Jiului... la vale!

Etapa a 8-a a Ligii a IV-a Hunedoara a fost un dezastru pentru echipele Văii Jiului. Au luat bătaie pe linie, e drept, la unele dintre ele asta nemaifiind o surpriză…

*Minerul Uricani - Retezatul Hațeg 1-7, Vlad Tocănel, căpitanul gazdelor, fiind unicul marcator al golului de onoare, din penalty.

*Inter Petrila a pierdut „în primul set”, 6-2 pentru Aurul Brad, care cu acest succes revine pe primul loc.

*C.S.M Vulcan cedează acasă, 1-3 cu C.S.C Sântămăria Orlea, golul lui Gavrilescu neajutând cu nimic la bucuria echipei.

*În fine, Minerul Lupeni pierde, 1-2 la Geoagiu într-un meci dramatic: 1-0 Mazilu în minutul 10, gazdele egalează din penalti, 2-1 pentru Aurul Brad, Arcuși-autogol, Ov. Iepure bară în minutul 75, A. Harangozo eliminat, pe fondul unui arbitraj (Mario Onuț din Satu Mare) care a împins gazdele într-un mod sfidător spre victorie.



Hai avem treabă. Vine etapa a 9-a.

 Sursa foto: Facebook C.S.O. Gloria Geoagiu


FOTOGRAFIE LA MINUT

Cu tricolorul... lângă tricolori!

70 de copii de la grupele de juniori U.14 de la Jiul și Școala de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani au făcut parte din cei 21.000 de puștani care au avut acces la meciul România-Andorra (3-0).

O deplasare care a meritat efortul.



POVESTE CU AUTOGRAFE

De-a lungul timpului am reușit să obțin autografele unor mari personalități din diferite domenii printre care și lumea sportului. Periodic vă prezint aceste comori scrise, cu povestea scurtă a personajului respectiv.

DEBUT ÎN DIVIZIA „A” LA JIUL ACUM 77 DE ANI - TIBERIU BONE

Se întâmpla pe 20 octombrie. Era primul campionat după război, Jiul își reconfigura lotul. În echipa antrenată atunci de maghiarul Rudolf Jenny își făcea loc un tânăr de 17 ani, venit de la Oradea, Tiberiu Bone. El va debuta în Divizia „A” pe 20 octombrie 1946, într-un meci Jiul-Juventus București 0-1, în etapa a 7-a, avându-i coechipieri pe Vâjdea, Pop IV, Tică Rugiubei, Paraschiva și alții.

A jucat până în 1950, apoi a plecat la Steaua (C.C.A) unde a jucat până la retragere în 1962. A fost un mijlocaș de clasă internațională, jucător de intuiție, calm și creativ ceea ce i-a adus 12 selecții în Naționala României.între 1964-1981 va fi antrenor la A.S.A Tg. Mureș, având rezultate remarcabile.

A creat acea echipă cu talente remarcabile precum Bölöni, Hajnal, Fazekas, I. Mureșan, Pâslaru, Ispir, Onuțan, Gligore, Miki Nagy, Varodi, Unchiaș, cu care reușește un excelent loc 3 în 1975-1976.

Un autograf obținut de la marele Tiberiu Bone, la ora când antrena A.S.A Tg. Mureș, în 1972, când acesta avea 43 de ani, dar cu nostalgia anilor '40 când debutase în prima ligă sub culorile Jiului.



Genu Tuțu

Share by: