200423

Joi, 20 aprilie 2023

Henț cu mâna

La ceas aniversar, pentru un popicar

Campionatul național actual la popice are cu totul alte repere față de ceea ce se întâmpla în perioada de glorie a anilor '80 – '90, când echipele Văii Jiului reprezentau o forță, mai întâi Minerul Vulcan, apoi Inter Petrila (Jiul). Pe atunci, 12, 14 echipe se luptau fiecare cu fiecare într-un campionat puternic. Acum, F. R. Popice abia dacă mai adună, sub denumirea de „U. 23”, un campionat cu 6 echipe, printre care și Inter Petrila, în Grupa A, alături de C.S.O Tălmaciu. 

În rest, în celelalte grupe, două câte două, K.S.E Tg. Secuiesc, Olimpia A.C.B Iași, C.F.R Cluj și C.S.M Tg. Mureș. Adică, vax albina!

În condițiile astea, chiar ne face plăcere să ne amintim de vechii și marii sportivi ai popicelor Văii Jiului, printre aceștia, Marius Ghețea, multiplu medaliat ca junior și senior la Vulcan și Petrila.

Astăzi, marele fost sportiv împlinește 55 de ani. Nu te-am uitat, băiatule! Și îți urăm La Mulți Ani!


FOTBAL. JUNIORI

I-au demolat!

Extrem de disproporționat acest campionat al juniorilor U.19, cu diferențe uriașe de scor între primele 4 – 5 clasate și „restul lumii”. Priviți, de pildă, golaverajul negativ al echipelor de la Uricani sau Băița, sau scorurile obținute de Jiul, cu un total de 31 – 0 în două meciuri!? Ce-ar mai fi de zis?

HANDBAL

Greu în Joia Mare...

...acolo, la Baia Mare, unde puternica echipă C.S Marta s-a impus în final cu 24 – 21 (13 – 11). Cum echipa lui Alexandru Rotaru a jucat în devans meciul cu C.S.S Sibiu, în februarie a.c, putem contoriza două înfrângeri, în etapele 6 și 7, ceea ce îndepărtează, deocamdată, echipa din Petroșani de primele două poziții ale clasamentului.

RUGBY. ȘTIINȚA PETROȘANI 75 DE ANI (1948 - 2023)

MOMENTE DIN VIAȚA ECHIPEI "FLORII DE COLȚ"

1974 - 1975 - Un nou sistem competițional, medalie de bronz

Numărul de echipe urcă la 16 la nivelul Diviziei „A”, acestea fiind împărțite în două grupe, Știința Petroșani fiind în Grupa a 2-a, împreună cu Rapid București, T.C Ind. Constanța, Vulcan București, Agronomia Cluj, Grivița Roșie București și Farul Constanța. 

Start excelent al studenților, cu victorii clare: 13-0 la Vulcan București, 15-8 cu Grivița Roșie București, 25-0 cu Agronomia Cluj, 7-0 cu T.C Ind. Constanța. În Cupa României, victorie de prestigiu 9-3 cu Universitatea Timișoara, apoi un alt rezultat bun, 16-11 cu Farul Constanța în campionat. O victorie frumoasă așa cum se poate vedea și din cele scrise în ziarul „Drumul Socialismului”. „Băltărețu (o încercare și o lovitură de picior căzută, Stoica Enciu (lovitură de pedeapsă și transformare), Ștefan (autorul celei mai frumoase încercări a întâlnirii.” Să remarcăm prezența lui Enciu Stoica, un flanker care marca din tentative de țintă, în timp ce la oaspeți a marcat fostul jucător al Științei, Bucos.

Spectaculoasă o altă victorie în Cupa României, 58-28 cu Agronomia Cluj. La finalul sezonului regulat, Știința Petroșani se califică alături de Farul Constanța în turneul pentru locurile 1-4 (acum i-am spune „play-off”), având rezultatele: 9-9 cu Farul Constanța, 12-7 cu Steaua București, 9-7 cu Dinamo București și un final bun de sezon, locul 3. Antrenorul Gheorghe Băltărețu i-a avut la dispoziție pe jucătorii: Bunduc, Meszaroș, Ortelecan, Oprea, Talpă, Tufeanu, E. Ștefan, Veștemeanu, Fl. Constantin, E. Neagu, Bălărețu, Dumitru, Budică, Burghelea, Enciu Stoica, Michi Martin.

Genu Tuțu

Share by: