201023

Vineri, 20 octombrie 2023

Henț cu mâna

Curaj, Damiane!

Patru meciuri a fost la cârma echipei antrenorul Jiului, Gabriel Radu, depășit total de evenimente. Omul a încercat, s-a străduit, a vrut, dar n-a putut.

Va rămâne în istorie cu 4 din 4, adică patru înfrângeri în patru meciuri. Nu ni se prea arată în ultimii ani cu antrenori „străini”.

Echipa este pregătită în aceste condiții de Damian Militaru, un fel de interimat. Nu știm la ora asta, se caută un nou antrenor, rămâne Militaru?

Deocamdată echipa continuă cu Damian Militaru, vin două deplasări grele, astăzi la C.S.U II („Rotaru”) Craiova, săptămâna viitoare la Șimian.

Una peste alta, este o șansă pentru Militaru. La anvergura pe care a avut-o ca fotbalist, la Jiul Petroșani, Dinamo, Steaua, Militaru trebuie să aloce niște procente și pentru antrenorat. Nu știu cum e cu licențele, dacă are voie să stea pe bancă sau la balcon (!?), dar Damian Militaru trebuie să ia odată taurul de coarne, să demonstreze știința fotbalului său și dincolo de performanțele de pe gazon.

Un pic de curaj, Damiane!

Hai că se poate!


În apropierea zilei sale de naștere, 25 octombrie, l-am abordat în podcastul Liber la Vorbe pe Alin Simota, cel care s-a ocupat vreme de un deceniu de echipa Jiul Petroșani. Ne-a făcut dezvăluiri foarte interesante.

"N-am vândut nimănui nimic, sunt povești aiurea", declară Alin Simota, fostul finanțator al echipei Jiul Petroșani

Click pe imagine pentru a urmări întregul episod din podcastul "Liber la Vorbe", invitat Alin Simota

Reporter: Cum te-ai apropiat Alin Simota de Jiul?

Alin Simota: Am jucat handbal pe vremea liceului apoi am fost lângă rugby și fotbal. Am absolvit Facultatea de Mașini și Instalații Miniere în 1992. Am intrat în mici afaceri și m-am apropiat și de stadion, făceam alergări, mă intersectam cu fotbaliștii.

Reporter: Mai întâi cu o ladă de bere…

Alin Simota: Da, aveam și o fabrică mică de pâine, am fost dealer Connex, apoi m-am extins în domeniul construcțiilor electrice. Da, Jiul era în Divizia „B”. M-am implicat la acel meci din ultima etapă, 1998-1999, meci de salvare cu Apulum Alba Iulia, câștigat greu cu 1-0, gol Florin Stoica în ultimele minute. Acel meci m-a făcut să iau decizia de a da curs celor de la R.A.H (Regia Autonomă a Huilei), preluând echipa. Am terminat pe locul 4 în 1999-2000, cu Gabi Stan antrenor, au urmat două sezoane slabe și am luat decizia să retrogradăm în Divizia „C”, pentru că nu puteam plăti salarii enorme unor mercenari, în majoritate fără valoare.

Reporter: V-ați dus în Divizia „C”, dar cu promisiunea revenirii în câțiva ani în Divizia „A”!

Alin Simota: Am câștigat promovarea în Divizia „C”, am reclădit echipa, am pus baza materială la punct, s-au făcut investiții mari. Am făcut o echipă puternică, ne-am bătut în 2003-2004 la promovarea în Divizia „A”.

Reporter: Promovare ratată în ultima etapă la Petroșani. Au fost multe legende atunci…

Alin Simota: Hai s-o mai lămurim odată! Ne-am bătut cu o echipă a unui puternic om financiar, C.F.R Cluj a lui Arpad Paszkany, om cu relații la Federație. Ne-am bătut până la ultima etapă, am încercat să ne luăm măsuri la acel meci cu Gaz Metan Mediaș, cu 15.000 spectatori. N-a mers, am primit un refuz total, C.F.R Cluj le-a oferit o sumă enormă. N-am vândut nimănui nimic, sunt povești aiurea! Eu pregătisem astfel prime pentru jucătorii Jiului, dar nu am putut, pur și simplu…

Reporter: Ș-apoi, iarăși de la capăt. Cu emoții tot în ultima etapă, la Dej…

Alin Simota: Da, da…. Ne-am luat măsurile necesare, antrenorul lor Tătăran a vrut să ne țepuiască, la pauză era 0-0. Am intrat peste ei la cabine, am reglat totul cu jucătorii Dejului și până la urmă am învins cu 3-0 și am promovat.

Reporter: Au urmat ani tumultuoși, 2005-2007 în Divizia „A”.

Alin Simota: A fost foarte greu! Erau standarde înalte, cantonamente în străinătate, fotbaliști cu salarii mari. Am început cu Ionuț Chirilă ca antrenor, am încheiat cu Ghiță Poenaru.

Reporter: Din nou în „B”, 2007-2009 și gata!

Alin Simota: Era din ce în ce mai greu. După returul 2009-2010, am anunțat retragerea echipei. Momente grele, echipa a continuat totuși în Liga a IV-a, cu Toni Sedecaru și apoi Daniel Huza, am pierdut barajul cu Flacăra Făget, dar am accesat un loc în Divizia „C” în 2011-2012 și 2012-2013, când la finalul turului am anunțat că nu mai pot ține echipa. Aici s-a încheiat epopeea mea la Jiul Petroșani.

Reporter: Noroc că echipa a intrat oficial în structura C.S.M-ului în martie 2014, continuând în Liga a IV-a.

Alin Simota: Un lucru bun. Eu încercasem mai înainte să atrag atenția prin februarie 2013 dar nu s-a făcut nimic atunci. Important este că ulterior administrația locală a înțeles și s-a implicat serios în susținerea Jiului. Acum pot spune că, în contextul actual lucrurile merg bine. Sper și cred că Jiul va continua mulți ani de-aici încolo, ca echipa orașului, poate cine știe, cu perspectiva accederii într-un eșalon superior. 



Genu Tuțu

Share by: