211122

Luni, 21 noiembrie 2022

Henț cu mâna

Niște valori. Care valori?!

Așa cum o fac de vreo 55 de ani, cei de la G.S.P. au desemnat superlativele anului 2022 în sportul românesc. S-o luăm cu fotbalul.

Locurile 1 și 2 , Nicușor Stanciu și Florin Tănase. S-ar răsuci Dobrin și Dumitrache în mormânt, iar Gică Hagi, ce   să   mai   zic?!

Derbedeul de Cristi Săpunaru, locul 6, Dumnezeule! Știți cine mai câștigau înainte? Cornel Dinu, Gică Popescu, Liță Dumitru, Bölöni, Marcel Răducanu, Balaci… Acum, glume proaste…

Antrenorul anului? Dan Petrescu, ăla despre care toată lumea râde că echipa C.F.R Cluj face antifotbal. Pe locul 4, Marius Măldărășanu!?

Cândva, pe-aici „umblau” Mircea Lucescu, Victor Pițurcă, Cosmin Olăroiu sau Gheorghe Hagi…

Compagno a fost votat cel mai bun jucător străin, intrând într-o galerie cu Wesley, Eric de Oliveira, Varela, Gnohere sau Brandán.

La extrafotbal, era evident, înotătorul David Popovici și restul…

În rest, păcat de handbaliste. Atât de aproape și totuși atât de departe de o medalie. Cu valorile actuale.


"Rugbyștii de la Știința Petroșani au fost mereu niște oameni de caracter", ne spun Valeriu Piscoi și Constantin Dobrică, foști antrenori și jucători de popice

Reporter: Valeriu Piscoi și Constantin Dobrică multiplii campioni naționali la popice, vă știu mari amatori de rugby. Cum se vede rugbyul de pe pista de popice?
C. Dobrică: Mi-a plăcut mereu acest sport, rugbyștii de la Știința Petroșani au fost mereu niște oameni de caracter. E un sport greu, sunt niște băieți extraordinari. Se întâlnesc anual, mereu cu plăcere, mă bucur să-i văd împreună.
V. Piscoi: Eu aș începe cu prezentul. Avem o echipă bună la Știința Petroșani, avem un stadion „Aurel Suciu”, aici în ,,Dealul Institutului”, care mai freamătă de acest sport, poate cel mai constant la nivel de performanță în acești ultimi 30 de ani. Este extrem de important că echipa se menține.

Reporter: Ce amintiri vă poartă într-un timp mai îndepărtat în rugby?
C. Dobrică: Mi-aduc aminte de un meci cu Dinamo București de prin anii ʹ90. Au jucat cei de la Știința Petroșani ca niște eroi, biruind după un mare efort puternica echipă din capitală.
Valeriu Piscoi: Un meci, pe vremuri, în care nu se împărțeau niște pumni, era ca nunta fără lăutari. La final, indiferent de adversar cu toți plecau prieteni de la stadion. Erau bărbați adevărați.
Reporter: Cum priviți perspectiva în evoluția Științei Petroșani pentru viitorii ani?
C. Dobrică: Există „material” bun, dacă se va menține acest lot. Au un antrenor priceput, am înțeles de asemenea că se va construi și o bază nouă. Lucrurile sunt pe un făgaș bun. Mă bucur mult pentru acest sport.
V. Piscoi: S-au realizat lucruri bune aici, în ,,Dealul Institutului” în ceea ce privește rugbyul, bravo celor care au ținut mereu ștacheta ridicată pentru sport.

ANIVERSARE

Cel mai longeviv fotbalist al Jiului, Andrei Stocker (Keke) împlinește 80 de ani!

Jucătorul cu cele mai multe prezențe în Divizia „A” la Jiul, 271 de jocuri, împlinește 80 de ani. Andrei Stoker a jucat 11 ani la Petroșani (1965 – 1976), dintre care zece ani numai în Divizia ”A”. A fost un fundaș cu gabarit – 2,05 m – făcând un cuplu de temut în apărarea Jiului, alături de Gogu Tonca.

A plecat de la Minerul Aninoasa în vara anului 1965, adus la Jiul de antrenorul Eugen Mladin, jucând la Jiul până la 34 de ani (n. 22 noiembrie 1942), încheindu-și cariera la Minerul Lupeni, Părinții săi, sași transilvăneni, au fost deportați în anii ´40 în Donbasul sovietic. A fost unul dintre cei mai fideli și constanți jucători ai Jiului.

A prins o finală a Cupei României, în 1972, 0-2 cu Rapid, și un trofeu câștigat doi ani mai târziu, în 1974, 4-2 cu „Poli”Timișoara și are o dublă apariție în Cupa Cupelor, în partida cu scoțienii de la Dundee United.
Cu cele 271 de meciuri ale sale la Jiul (în care a marcat 8 goluri), la nivelul Diviziei „A”, Andrei „Keke” Stocker este jucătorul cu cele mai multe prezențe în echipă, urmat de Cavai (250), Libardi (239), Petre Grigore (238) și Sălăgean (237).


Pentru acest emblematic jucător al Jiului – stabilit în prezent la Malmo, în Suedia – respect total și un LA MULȚI ANI din partea tuturor ce iubesc JIUL PETROȘANI.

Genu Tuțu

Share by: