230123

Luni, 23 ianuarie 2023

Henț cu mâna

Zăpada, dincolo de un moft

Chiar dacă „paltonarii” nu au parte de bucuria zăpezii la oraș, în schimb cei care au luat drumul muntelui, acum la mijloc de ianuarie se pot declara mulțumiți.

Ca de obicei, masivul Straja a fost la înălțime, prin modul în care cei ce gestionează lucrurile acolo au abordat și valorificat faptul că zăpada a căzut cu generozitate acolo.

Pârtiile au fost luate cu asalt de Ziua Mondială a Zăpezii, primul mare eveniment al anului însemnând și un mare flux de turiști și doritori de sporturi de iarnă.

Ceea ce iese în evidență este faptul că la concursurile organizate cu acest prilej au fost prezente numeroase cluburi din țară, care au tratat cu multă seriozitate competiția.

În afară de C.S.S Petroșani, numeroase cluburi din Brașov, Miercurea-Ciuc, Cluj, Baia Mare, Baia Sprie, Timișoara sau Sibiu au dat anvergura și măsura evenimentului.

Așadar, dincolo de bulgăreală sau cafteală cu zăpadă, moftul nostru al neștiutorilor într-ale schiului, Straja s-a dovedit și în acest început de an o bună gazdă.


TIR CU ARCUL

Aninoasa deschide balul!

Anul 2023 se anunță unul bogat pentru competițiile la tir cu arcul, acolo unde sportivii cu „dublă cetățenie” de la Minerul Aninoasa/S.C.M Deva vor avea multe competiții.

Prima competiție a anului, conform Federației Române de Tir cu Arcul va avea loc la Aninoasa, în perioada 26-29 ianuarie a.c, Campionatul Național Indoor, la toate categoriile de vârstă.

De-a lungul anului, sunt programate și competiții internaționale de anvergură, într-o serie de țări, Turcia, Anglia, Slovenia, Croația, Elveția, Columbia, Polonia, Irlanda, Germania, Franța, Italia.

ANIVERSARE

A fost odată un golgeter...

Omul de gol, marcatorul, golgeterul, acesta a fost mereu fotbalistul în prim-planul tuturor. Jiul Petroșani a dat de-a lungul vremii o serie de jucători care au avut acest spirit de om de gol.

Poate puțini își mai aduc aminte de ION CONSTANTIN.

El a venit la Jiul după o perioadă dominată, ca golgoter, de Peronescu, Libardi sau Naidin. Până la el, Tudor Paraschiva va avea un record ca golgeter al Jiului la nivelul Diviziei „A”, 15 goluri în 1950. Deși a jucat numai două campionate la Petroșani (1969-1971) ION CONSTANTIN se plasează într-un top all-time al marcatorilor jiuliști pe locul 19.

În 1969-1970, antrenor la Jiul era Titus Ozon. Ca vârf, deseori era folosit Libardi, deși el avea în primul rând calități de coordonator. Ceilalți marcatori, Peronescu și Naidin erau extreme, deci, se impunea găsirea unui atacant autentic de gura porții. Astfel, este adus de la echipa de tineret a Stelei, un jucător de gabarit, cu un dezvoltat simț al porții, Ion Constantin, poreclit „Pleșuvul”, datorită podoabei sale capilare cu tendințe de calviție.

În primul sezon al Jiului, 1969 - 1970, cu cele 8 goluri marcate, va fi golgeterul echipei - alături de Peronescu -, iar în 1970 - 1971, golgeter cu 9 goluri.

Ne-am adus aminte de el pentru că, în primul rând, pe 20 ianuarie a împlinit 77 de ani (1946) de la nașterea sa. Ion Constantin, un fotbalist care a fost golgeterul Jiului în cei doi ani cât a jucat la Petroșani.

Genu Tuțu

Share by: