231023

Luni, 23 octombrie 2023

Henț cu mâna

Nea´ Gogu

Se împlinesc astăzi 13 ani (23 octombrie 2023) de când a plecat dintre noi Gogu Tonca, rămâne o legendă a fotbalului din Valea Jiului. În special a Jiului, dar numele său se leagă și de Minerul Lupeni.

Vreme de 10 ani (1966-1976) a fost un stâlp al apărării Jiului, formând cu Andrei Stocker un tandem redutabil, dârz, socotit de unii poate cam agresiv. Dar el și-a făcut datoria mereu și ca jucător, ulterior și ca antrenor. A fost omul care a știut să țină vestiarul, i-a certat sau i-a îmbărbătat pe jucătorii săi, n-a acceptat niciodată înfrângerea sau compromisul.

Născut în 1947, a venit la Jiul foarte tânăr, la 19 ani, ultimele sezoane ale carierei (1976-1978) le-a jucat la Corvinul Hunedoara și Minerul Lupeni. A antrenat la toate nivelele cu aceeași pasiune, fie că echipa s-a numit Jiul, Pandurii Tg. Jiu sau Minerul Livezeni.

S-a stins devreme, pe 23 octombrie 2010. Avea doar 63 de ani.

Astăzi, la 13 ani de la dispariția sa, respect și un gând de pioșenie celui care a fost nea' Gogu Tonca.


ACUM 35 DE ANI...

Când salamul bate fotbalul

Era toamnă și frig ca acum, octombrie 1988. În România se făcea foamea la greu.

Fotbalul își urma cursul firesc, Valea Jiului avea două echipe în Divizia „B”, Jiul și A.S Paroșeni Vulcan, în serii diferite.


În etapa a 8-a, pe 9 octombrie 1989, la Vulcan, pe stadionul de peste Jiu venea „Poli” Timișoara, locul 2, la egalitate de puncte cu Olimpia Satu Mare de pe primul loc. stadion arhiplin, veniți să asiste la un meci tare.

Încă dinainte cu o zi circulau zvonurile. Câteva tiruri pline cu produse de carne, mezeluri și alte cele, umpluseră rafturile alimentarelor din Vulcan. Ce minune se putuse întâmpla pe foamea asta?

Lucrurile deveneau clare, autocamioanele respective având numere de TM și sigla „ComTim”, adică a combinatului de carne de la Timișoara.

Practic, ce se întâmplase? În toate zilele premergătoare meciului, telefoanele au zbârnâit între Vulcan și Timișoara, pentru a se facilita câștigarea partidei de către timișoreni. Miza nu erau banii ci produsele din carne! S-au stabilit cantitățile și de-aici încolo „plata” urma a fi făcută pe teren.

Meciul a început, Timișoara ratează un penalty în minutul 26 prin Trăistaru, dar în minutele 50 și 67, același Trăistaru și Banu duc scorul la 2-0 pentru „Poli”, Doru Stana marcând golul „stabilit”, pentru gazde în minutul 77, dintr-un penalty, după un fault asupra lui Dianu.

Astfel, echipa lui Petre Libardi (cu Homan, Buzduga, Dianu, Ghișan, Dan Voicu, Adr. Barbu, I. Popa etc.) pierde 1-2 „Poli” rămâne în coasta Olimpiei Satu Mare (3-1 cu C.S.M Reșița), iar populația Vulcanului trăiește clipe de fericire o perioadă de timp, prin cadoul făcut de timișoreni, într-un octombrie al foamei, acum 35 de ani.

Ne-am anunțat toți prietenii, rudele, era o nebunie în oraș. Parcă trăiam pe altă planetă! După ce ani de zile fuseserăm ținuți la cartelă, dintr-o odată ne-am trezit cu belșugul peste noi. Ce era să facem? Normal că le-am dat meciul”, povestește unul dintre fotbaliștii Paroșeniului de atunci. 


Facsimil cu cronica meciului A.S Paroșeni-„Poli” Timișoara (1-2)


POVESTE CU AUTOGRAFE

De-a lungul timpului am reușit să obțin autografele unor mari personalități din diferite domenii printre care și lumea sportului. Periodic vă prezint aceste comori scrise, cu povestea scurtă a personajului respectiv.

OMUL CU O SINGRĂ ECHIPĂ

Dan Anca este unul dintre puținii fotbaliști care au jucat în toată cariera sa doar la o singură echipă! Între 1964-1980, iată, 16 ani, a jucat doar la „U” Cluj, de unde a pus ghetele în cui la vârsta de 33 de ani.

A jucat într-un memorabil Anglia-România 1-1 pe „Wembley” în 1969, fiind și component al Naționalei la C.M Mexic 1970.

Jucător extrem de combativ, atât ca fundaș dreapta cât și ca mijlocaș, s-a dovedit un adversar dificil și în partidele susținute de „U” Cluj în perioada 1966-1980 împotriva Jiului. A și marcat un gol, într-un „U” Cluj-Jiul 3-0 în 18 octombrie 1970.

Cu prilejul unui meci Jiul -„U” Cluj 2-0, acum 55 de ani, în 1968 la Petroșani, Dan Anca a acordat acest autograf, acum cu valoare de colecție.




Genu Tuțu

Share by: