251122

Vineri, 25 noiembrie 2022

Henț cu mâna

Toni Sedecaru - 55

Tony Ionel Sedecaru poate fi socotit ca un jucător emblematic pentru Jiul Petroșani.

Plecat de tânăr – avea 19 ani – de la Minerul Vatra Dornei – ajunge la Jiul Petroșani unde va juca vreme de șapte ani, în mai multe perioade de timp (1986 – 1996, 1996 – 1999), între aceste intervale fiind și la alte echipe, precum Steaua, Corvinul, F. C. Nyíregyháza (Ungaria) sau Minerul Lupeni.

Un accident de mașină, acum 30 de ani (aprilie 1992) îi va „fisura” serios cariera, într-un moment în care era pe val, fiind la acel moment vizat pentru echipa Națională. Va reveni în fotbal, fără anvergura de dinaintea accidentului.

După încheierea activității ca jucător, va avea o perioadă bună ca antrenor la Minerul Lupeni și-apoi la Jiul Petroșani, la aceasta din urmă în toate diviziile: "B", "C" și "D".

Viața i-a oferit și momente mai puțin plăcute, dar de fiecare dată fotbalul a fost cel care i-a fost ca un pansament.

A fost mereu devotat acestui sport, pe care nu l-a păcălit niciodată. Și acum antrenează, la Minerul Uricani, cu aceeași pasiune ca la Liga a II–a și a III–a.

Acum, când peste trei zile împlinește 55 de ani, îi adresăm un prietenesc La Mulți Ani!


FOTBAL. JUNIORI U15. ANALIZĂ.

Jiul Petroșani, punctaj mare, golaveraj la zero!

În cadrul Școlii de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani, există mai multe categorii de vârstă. La cea de la Under 15 (născuți în 2008 – 2009), echipa pregătită de Cosmin Kandut s-a clasat pe primul loc la finalul primei părți a fazei a 2–a a Campionatului Județean, cu câteva cifre impresionante: toate meciurile câștigate, golaveraj 31 – 0!


Echipa a jucat în următoarea formulă: Mitrofan (A. Miron) – Turbuțan (Grecu), Vreja (D. Ilie), R. Călin, Petroesc (Grecea) – Al. Muntean (Fabi), D. Irimie (Ragea), Răspopa, Ciobanu (Preduț) – Ursu (I. Irimie), Dg. Popa (Burdea).
Echipa se dovedește ca făcând parte dintr-o generație bună, demonstrând disciplină, jucători cu calități individuale și colective, unitate de grup.

TRIPLETA REMARCATĂ

Un atacant, un mijlocaș, un fundaș, sunt trei dintre jucătorii remarcați la acest nivel.
Dragoș Popa (foto), elevul unei școli gimnaziale din comuna Baru, a marcat 10 goluri (din cele 31 ale echipei), remarcându-se prin disciplină și inteligență.
Denis Irimie (fiul unui fost jucător al Vulcanului, Alin Irimie) este un mijlocaș central cu câteva abilități: inteligență nativă, efort și seriozitate.
Pedro Vreja, un fundaș central cu un bun plasament, ambidextie (joc bun cu ambele picioare), devotat spiritului de echipă.
Un grup, o echipă ce ar putea furniza în scurt timp, un schimb de generație pentru Jiul Petroșani.

RUGBY. INTERVIU.

"Mi-aș dori ca Știința să crească valoric", ne declară Ion Rațiu, fost jucător la Știința Petroșani

Reporter: Jucător, antrenor, conducător, Ion Rațiu mulți ani la Știința. De unde porecla „Rață”?
Ion Rațiu: De când jucam la juniorii lui „U” Cluj. Era mai ușor de pronunțat „Rață” decât Rațiu.
Reporter: Cum ai ajuns la Petroșani?

Ion Rațiu: Am fost în armată la Steaua și în 1986 am fost detașat în Valea Jiului. Știința era o echipă valoroasă, cu nume importante la ora aceea, Mircea Ortelecan era port-drapelul echipei, apoi P. Dobre, Drumea, Șușinschi, Aurel Sandu.
Reporter: Și ați venit voi, o generație mai tânără…
Ion Rațiu: Da, am venit eu, frații Ciorăscu, Sava, Duma, reușind să ne integrăm rapid.
Reporter: Cum erau acele meciuri în anii ʹ80?
I. Rațiu: Erau meciuri frumoase cu jucători puternici, a fost o perioadă până prin 1995 în care Știința Petroșani era printre protagoniste.
Reporter: Despre actuala Știința?
I. Rațiu: Are un antrenor, Alexandru Lupu, care se zbate, sunt numeroase talente, este o echipă de perspectivă. E bine că Universitatea din Petroșani se implică în susținerea echipei.
Reporter: Cum a fost mai greu, ca jucător sau ca antrenor al Știința Petroșani?
I. Rațiu: Categoric, ca antrenor. Ne-am menținut foarte greu, era o perioadă economică grea. Ca jucător, n-aveam grija zilei de mâine. Mi-aș dori ca Știința să crească valoric și să aibă o siguranță permanentă.

Genu Tuțu

Share by: