270223

Luni, 27 februarie 2023

Henț cu mâna

Între nea Piști și don Carlo

Ștefan Kovàcs și Carlo Ancelotti.

Doi mari antrenori la fotbal ai lumii, care aparent, nu au mare lucru în comun. Amândoi însă au fost doi mari jucători. Ștefan (Piști) Kovàcs s-a lansat acum 70 de ani, în 1953, de la „U” Cluj. Devine antrenor, ajungând până la Naționala A a României, dar un nefericit 1 – 7 cu Elveția la Zürich în 1967, îl îndepărtează. Avea 47 de ani. Ajunge la Steaua cu care câștigă un titlu și trei Cupe ale României, apoi la Ajax Amsterdam, unde în intervalul 1971 – 1973 câștigă tot: titlul în Olanda, C.C.E (Liga Campionilor de azi), Cupa Intercontinentală.

Carlo Ancelotti, jucător de succes la A.S Roma și A.C Milan, cu 26 de prezențe în reprezentativa Italiei, a ajuns acum la 64 de ani cel mai titrat antrenor al lumii: titluri și cupe fără număr cu Juventus Torino, Chelsea, P.S.G, Bayern München, Real Madrid. Mai exact, 22 de trofee în Top 5 Europa, ca țări puternice în fotbal! Declarat cel mai bun antrenor din lume în 2007.

Doi antrenori speciali, bineînțeles, fiecare pe dimensiunea timpului său. Două personalități pe care îi caracterizează simplitatea, fără ifose și fițe à la Simeone, Guardiola ori Jürgen Klopp, mereu pe un drum marcat de echilibru și inteligență.

Ștefan Kovàcs și Carlo Ancelotti, separați de timp și spațiu, dar mereu pe scara succesului.


ANIVERSARE | IONUȚ STELESCU - 50

8 ani de top

Vom începe povestea lui Neluțu (Ionuț) Stelescu… invers. Adică înspre ultimii ani, când în perioada 2012 – 2019 îl găsim ca antrenor secund (a lui Edi Iordănescu) la mai multe echipe din Liga I: Panduri Tg. Jiu, F.C.M Tg. Mureș, Poli Timișoara, Astra Giurgiu, C.F.R Cluj, Gaz Metan Mediaș, dar și în Bulgaria la Ț.S.K.A Sofia. Practic, opt ani alături de actualul antrenor al echipei Naționale!

Dar este legat de Valea Jiului, prin cariera sa de jucător și antrenor.



A RESUSCITAT FOTBALUL UNIVERSITAR

Echipă de tradiție în fotbalul zonal, Știința Petroșani a dispărut în anul 1980. A trebuit să treacă 19 ani, până în 1999, când Ionuț Stelescu a inițiat proiectul de a relansa echipa de fotbal, de data asta sub numele Universitatea Petroșani. Au urmat ani mai buni, mai răi, echipa rezistând până în 2020, când s-a dizolvat. A avut însă acel moment de vârf, în 2013 (iată, au trecut 10 ani de-atunci...), când a câștigat Liga a IV-a Hunedoara, participând la un meci de baraj, din păcate, pierdut cu 0 – 2 în fața celor de la Știința Turceni.


În paralel, s-a ocupat îndeaproape și de fotbalul universitar propriu-zis, câștigând un titlu la nivel național (în 2011), vicecampioni (2010) și locuri de podium la juniori A1 și E (în 2013 respectiv 2019).

Fie ca manager sau antrenor (jucător), Ionuț Stelescu a colaborat la Univ. Petroșani și cu alți antrenori (Adrian Filip, Marius Cucăilă, Dumitru Lăzăroiu, Dan Voicu, Gabi Nițu), beneficiind de serviciile unor jucători cu calități, enumerând aici câțiva dintre ei: Avr. Moldovan, Cl. Ungureanu, Ov. Ciolea, Tudora, Teddy Mitrofan, Ișfan, Soare, Spânoche, Kamara, Pițigoi, Grigoraș, D. Vizitiu, Tr. Câmpean, Vl. Tudorache, Asan, Ov. Popesc, I. Gavriluți etc.

Absolvent al A.N.E.F.S București în 1996, face parte în prezent din corpul didactic al Universității din Petroșani, având titulatura de dr. conferențiar.

Un om dedicat și identificat cu fotbalul universitar din Petroșani, care mâine împlinește 50 de ani, prilej cu care îi urăm La Mulți Ani!

FOTBAL. AMICAL.

Victorie în amicalul nr. 2

Jiul Petroșani a susținut al doilea amical din perioada de pregătire cu ocupanta locului 6 în seria a 9-a a Ligii a III-a, C.S.U. Alba Iulia.

Jiuliștii antrenați de Flavius Boroncoi au învins cu 2-1, prin golurile semnate de Matei și Ferhaoui.
Jiul a folosit echipa: M. Popescu – Jurcuț, Matei, Aerts, Keeszeg – R. Sandu, D. Pușcă, H. Covaci, Dioum – Ferhaoui, Tănăsoiu.
Au mai jucat: Jișa, Torkos, Dobrean, Lovas, Goilean, M. Mareș, Cocină, Bădărău, Fortune și Caralicea.

RUGBY. IN MEMORIAM

Adrian Costache ar fi împlinit 56 de ani...

...dar o veste tristă a venit în septembrie 2020, ce anunța încetarea din viață a celui care a fost un excelent rugbyst al Științei Petroșani din anii '90, devenit ulterior antrenor al echipei Florii de Colț.

Începuturile sale au fost la Grivița București, apoi ajunge la Știința Petroșani. După abandonarea activității competiționale, va ocupa funcții tehnice la F.R Rugby, în 2020 revenind la Petroșani. Moment ce coincide cu revitalizarea rugby-ului din „Dealul Institutului”, având și inițiativa unui proiect în premieră, înființarea unei clase de rugby la Petroșani, la Liceul „Dimitrie Leonida”.

Din păcate, nu a mai apucat să vadă materializat acest proiect. A murit la doar 53 de ani. Pe 23 februarie ar fi împlinit 56 de ani. Dumnezeu să-l aibe în pază!

Genu Tuțu

Share by: