311022

Luni, 31 octombrie 2022

Henț cu mâna

Cândva, la început de noiembrie...

Răsfoiam arhiva de acum zece ani. Nimic nu se compară cu mirosul hârtiei de ziar.

Curios să văd cine mai rezistă de-atunci prin sportul nostru.

Am revăzut o casetă tehnică Jiul II – Retezatul Hațeg 3 – 3. Doar Remus Sandu (Jiul) și Ionuț Gavriluți (Ov. Popesc, D. Pușcă) (Retezatul), mai joacă azi. Erau 18 echipe în Liga a IV –a Hunedoara, acum 11 ani… Echipa mare a Jiului, antrenată de Toni Sedecaru, juca în Liga a III–a, cu Hotoboc, A. Tonca, Kalai, Vl. Tudorache, Apetrei, Bâlbă, M. Filip, B. Matei. Mai joacă doar ultimul.

Handbalistele de la C.S.S Petroșani, pregătite de Edith Mileti, jucau în Campionatul Național de Junioare I, cu Raluca Kalman, Alina Cassian, Beatrice Anghel, Andrada Radu, Ioana Velcsov, Ana Maria Burlacu. Nu mai joacă niciuna.

Luptătorii de la C.S.S.P câștigau trei medalii la Naționale, prin Diana Ocu, Bianca Covaci și Dănuț Feraru. S-au pierdut și ei prin ale vieții valuri. La karate, Andreea Ambruș de la C.S.M Petroșani cucerea o medalie de aur la cat. 35 kg., la Campionatul Național.

Se întâmpla în toamna lui 2012.


RUGBY. EXCLUSIVITATE.

"La Petroșani ne-am format ca oameni, ca sportivi", declară Mircea Ortelecan și Ioan Bucan, două nume legendare în rugby-ul românesc și al Științei Petroșani

I-am abordat recent într-o discuție despre vremurile petrecute la Petroșani…


Reporter: Domnule Ioan Bucan, cum era rugby-ul acelor ani petrecuți la Petroșani?
Ioan Bucan: Ceva deosebit, am cele mai frumoase amintiri! Am jucat la Știința în perioada 1978 – 1984, de aici am ajuns la Națională. Băteam pe vremea aia Franța, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord.
Reporter: Cum a fost la Știința?
Mircea Ortelecan: La început am făcut lupte greco-romane, am început în 1968 la Știința. Jucau la Știința, printre alții Graur, Dinu ,,Capone” , Vasile Rusu, ,,Țeapă” Marinescu. Am jucat numai la Știința Petroșani și numai la lotul național. Am avut și antrenori valoroși precum Theodor Rădulescu, care aveau metode excepționale în procesul de antrenamente.
Reporter: Domnule Bucan, cum erau priviți ,,provincialii” de la Știința de către București?
Ioan Bucan: Erau niște trialuri pentru Națională, dar să știți că nu eram marginalizați. Antrenorii Naționalei aveau ochiul format, nu conta că nu eram din Capitală. Pentru ei conta doar valoarea.
Reporter: Mircea Ortelecan, ați jucat la un înalt nivel până la 40 de ani. Care era secretul?
Mircea Ortelecan: Pregătirea fizică, viața sportivă, contau enorm, testele de viteză și rezistență erau un examen serios.
Ioan Bucan: Aș adăuga faptul că mergeam cu trenul toată noaptea, a doua zi aveam trialul pe la ora 13:00, nu ni se oferea vreun anume confort.
Mircea Ortelecan: Și mai câștigam și Cupa României în ʹ83! Am renunțat la echipa Națională în 1981, aveam 32 de ani și am ales să mă implic mai mult în activitatea profesională.
Ioan Bucan: Și eu aș spune la fel, puteam să mă transfer la Farul Constanța, dar Mircea Ortelecan a avut o mare influență în a-mi insufla să continui studiile la Petroșani. Oricum, la Știința Petroșani a fost o viață frumoasă.

IOAN BUCAN (67 ANI)
A jucat la Știința Petroșani venind de la Politehnica Iași. A participat la Cupa Mondială din 1987. În 1983 a câștigat Cupa României cu Știința Petroșani. În perioada 1976 – 1988 a jucat de 46 de ori în Naționala României.

MIRCEA ORTELECAN (73 ANI)
Reputat taloner al Științei anilor 1968 – 1981, cu 33 de partide în Naționala României. A fost vicecampion național cu Știința în 1972, având și un loc 3 cu aceeași echipă în 1975.

FOTBAL. CAMP. JUD. HUNEDOARA | JUNIORI U. 19 (GR. 2003)

Să pierzi acasă după 2-0!

C.S.M. Vulcan a condus la pauză cu Minerul Lupeni, 2-0 (goluri Buda, D. Andrei), dar pierde cu 2-3 (goluri Ilinca 2, Al. Moldovan).


Jiul Petroșani pierde primul meci, 0-3 la Deva, rămânând la 5 puncte în spatele locului I.

Scorul etapei, Șoimul Băița – Inter Petrila 0 – 12, autorii golurilor fiind Bucșa (2), Doșa (2), Motoca (2), Lemnaru, Marmaliuc, Oprițescu, Voican, Lătărețu și R. Marian.

Tot cu un scor astronomic, 0 – 11, a pierdut acasă C.S.C. Sânt. Orlea, cu Corvinul II Hunedoara, jucătorul Camil Moldovan reușind un hat–trick.

Minerul Uricani (antr. Raul Călina) a cedat la scor, 0 – 5 acasă cu Retezatul Hațeg, având zero puncte după 7 etape.

Genu Tuțu

Share by: