60223

Luni, 6 februarie 2023

Henț cu mâna

Un gând pentru "Bombo"

De obicei, azi, 6 februarie, îl sunam să-i spun La Mulți Ani. Azi ar fi împlinit 79 de ani. Spun „ar fi împlinit” pentru că Vasile „Bombo” Ionescu nu mai e printre noi din anul 2020, atunci stingându-se din viață la vârsta de 74 de ani, în urma unor probleme cardiace.

Vechii suporteri ai Jiului și Științei Petroșani și-l aduc aminte pe „Bombo” Ionescu, care a venit la Jiul în 1967, când avea 23 de ani, după ce evoluase la Dinamo București și Universitatea Craiova. 

După două sezoane la Jiul (1967-1969), va trece la Știința Petroșani în Divizia „C”, unde va contribui timp de trei campionate (1969-1972) la numeroase succese ale echipei studențești.

S-a remarcat prin combativitate și prin apetitul de gol, însă marea sa calitate umană rămâne atmosfera excepțională pe care o crea în jurul echipei, acea „caterincă” cu umor de bun simț pe care o avea la orice întâlnire.

Un gând bun, azi, când ar fi trebuit să fie aniversat VASILE „BOMBO” IONESCU.


ANUL ȘTIINȚEI PETROȘANI

75 ANI (1948) de la înființarea echipei de rugby

40 ANI (1983) de la câștigarea Cupei României la rugby

30 ANI (1993) a doua oară câștigarea Cupei României la rugby

În urmă cu 75 de ani odată cu înființarea Institutului de Mine Petroșani (actuala Universitate), s-au pus bazele primei echipe sportive de la această unitate de învățământ superior.

Ne-am propus în acest an jubiliar, să marcăm, sporadic, momente din 5 în 5 ani, începând cu anul 1948, din activitatea sportivă a Clubului din „Dealul Institutului”, la toate sporturile care au fost incluse în Clubul ȘTIINȚA PETROȘANI.

60 DE ANI (1962-1963) IRIMIE „INVENTEAZÔ FOTBALUL

Un tânãr absolvent al Institutului de Culturã Fizicã și Sport (ICFS) Bucuresti, petrosenean de origine, (avea vârsta de 25 de ani), vine ca antrenor secund în Divizia „A” la Minerul Lupeni. Calitãțile sale de bun teoretician și pasiunea pentru sport îl recomandã pentru acest sport, ducându-și cu brio aceastã misiune în ediția 1960-1961.

Ca și cadru didactic la Institutul de Mine Petroșani (IMP), specializarea fotbal și șah, avându-i ca și colegi pe Teodor și Rodica Szylagyi, tânãrul Gheorghe Irimie (nãscut la 29 iulie 1935, foto) își propune un proiect ambițios: fotbal și Institut. Era anul debutului sãu la catedra de educație fizicã și sport a I.M.P. și îți dorea cu ambiția caracteristicã începutului sã alcãtuiascã o echipã de fotbal studențeascã reprezentativã, capabilã sã participe la campionatele naționale, pânã la nivelul de eșalon divizionar. Desigur, obiectiv ambițios, dar greu de atins. Mai întâi, în vara lui 1961 trebuia fãcutã o selecție riguroasã de jucãtori, mai exista și problema bazei materiale, neexistând un teren de fotbal. Astfel, echipa își susține primele partide amicale pe stadioanele de la Lonea, Petrila, Aninoasa, Vulcan și pe terenul Jiului, la Petroșani.

Se înscrie în campionatul raional Petroșani, în ediția 1960-1961, echipa activând sub egida Asociației Studenților de la Institutul de Mine Petroșani, urmează apoi un sezon 1962-63 excelent, echipa pregãtitã de Gheorghe Irimie ocupând locul 1 în cadrul Campionatului Orășenesc Petroșani (îl mai gãsim si sub denumirea de Camp. Regional categoria a 2-a).
Apoi, urmãtorul pas, în Campionatul Regional, Seria a 2-a (intermediarã) în editia 1962-1963, când ocupã locul 1, câstigã jocul de baraj cu primul loc din Seria Valea Mureșului și promoveazã în prima serie valoricã în „Regiune”. Grupul de jucãtori folosit atunci: Holda, Bodea (portari), Stãnilã, Pãsculescu, I. Dinu, S. Popescu, I. Nagy, Noje, V. Petrescu, Nicoarã, Marina, Fleider, Tomuș, Mihalcea, Ov. Dobrescu, Mãgirescu, Meltis, Gruntã, Ciobatã, Gr. Ghitã, Nițescu. A fost lotul care a dus primele douã campionate în „Raion” si în „Regiune”, moment în care s-a pus piatra de fundament a fotbalului studențesc petroșenean.

Genu Tuțu

Share by: