80523

Luni, 8 mai 2023

Henț cu mâna

Jiul Petroșani și Minerul Lupeni "momentul Sevilla"

Ieri, 7 mai, s-au împlinit 37 de ani de la momentul de vârf al fotbalului românesc de club, câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua București, la Sevilla în 1986. La acel moment, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni jucau în Divizia „B”. Jiul era pe locul 1, Lupeniul... pe ultimul, după 24 de etape. Înainte cu zece zile de finala de la Sevilla, în etapa a 24-a, Minerul Lupeni remizase acasă, 0 – 0 cu Gloria Bistrița, Jiul bătuse la C.S.M Reșița, gol Mulțescu. 

Jucau la vremea aceea Cr. Florescu, V. Popa, Stana, D. Szekely, Băluță, Vancea, Lasconi (Jiul), Dina, Tereche, Titi Muia, Ionel Popa, Colceag (Minerul Lupeni). Etapa a 25-a a fost amânată din 3 mai, pe 11 mai din cauza exploziei de la Cernobâl, Jiul fiind echipa întoarsă din drum din cauza acestui incident, făcând ulterior a doua oară deplasarea spre Baia Mare, Steaua, care conducea detașat în Divizia „A”, venea după un 2 – 1 cu Sportul Studențesc, mergând cu încredere la Sevilla. Așadar, la acel moment suprem, cele două echipe divizionare „B” din Valea Jiului, se aflau în poziții de clasament opuse. Dar, cu siguranță, fiecare component al lor, cu gândul și speranța la ceea ce a fost triumful de la Sevilla.


RUGBY. ȘTIINȚA PETROȘANI - ANUL 75 

ACUM 20 DE ANI (2002 - 2003)

Lideri opt etape

A fost cel mai bun campionat al Științei de la 1984 încoace. Trecuseră două decenii de la acel loc 4 în ediția 1983-1984.... Campionatul este redus la zece echipe (din 16), din cauza neprezentărior din ediția precedentă. 

Știința Petroșani începe excepțional 24-15 (21-0) cu Steaua București! Vor fi și alte rezultate bune, precum 86-3 cu C.S.M Eldoforest Suceava, 67-9 cu Poli. Agro Iași, 19-3 cu Farul Constanța, Știința ocupând locul 1 după opt etape!

Un retur la fel de bun, dar ultimele două rezultate, 21-40 la „U” Cluj și 17-18 acasă cu „U” REMIN Baia Mare, au plasat în final Știința pe locul 5. Antrenorul Ion Rațiu a folosit lotul: Pilieri: Alecu Maciac, Cătălin Drăgoi, Claudiu Stelian; Taloneri: Marian Constantin, Ștefan Dulgheru, Victor Ioniță; Linia 2: Virgiliu Bolea, Gabriel Lăcătușu; Linia 3: Cătălin Buburuzan, Petrică Nedelcuță, Daniel Ivan, Adrian Ciocodeică, Sorin Boca; Mijlocaș la grămadă: Alexandru Lupu; Mijlocași la deschidere: Costin Buburuzan, Aurel Piu; Centri: Constantin Toma, Cristian Suciu, Virgil Ioniță; Aripi: Gabriel Pancu, Marius Oros, Comin Stoicuța; Fundași: Alin Revnic, Florin Radu.


IN MEMORIAM

Ștefan Wetzer (II),

antrenorul care a pus Jiul pe podium

Pe 7 mai 1906 s-a născut Ștefan Wetzer (II), component timp de șapte ani (1932 – 1939) al echipei de aur a Rapidului, după ce a început fotbalul lui Chinezul Timișoara, cu Rapidul câștigând de patru ori Cupa României. A început ca antrenor la P.C.A Constanța, iar în sezonul 1948 – 1949 îl găsim la Jiul Petroșani, având o echipă de mari valori, cu Lică Panait, Costică Marinescu, Bone, Nicșa, Cricovan sau Paraschiva printre componenți, echipă cu care va ocupa locul 3 la finalul acelui campionat, cel mai bun din istoria divizionară a Jiului. Azi, la împlinirea a 117 ani de la nașterea sa (a murit în 1985), îi păstrăm un pios omagiu celui care a fost „antrenorul bronzului jiulist”, Ștefan Wetzer (II).

Genu Tuțu

Share by: