90123

Luni,9 ianuarie 2023

Henț cu mâna

Un an al provocărilor

Hai să ne dăm un pic „centrali”.

Adică la performanțe să ne așteptăm (sic!) pentru anul care abia a început la nivel național.

Păi „Naționala mare” se întinde pe intervalul 25 martie – 21 noiembrie pe cele zece meciuri în preliminariile Campionatului European (turneul final din Germania 2024). Cred că nu avem nicio șansă în fața Elveției și a Israelului, iar Belarus și Kosovo vor fi două buturugi mici. Vom bate, poate, Andorra. Deci, în 2024 vom sta acasă.


La Campionatul European de Tineret U21 tot la fotbal în grupa noastră în București (21-27 iunie), ne batem cu Spania, Ucraina și Croația. Șanse, zero barat.

Rugbyul merge la Cupa Mondială în Franța, în septembrie – octombrie, într-o grupă cu Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga. Nicio șansă.

În fine, în decembrie încheiem anul la Campionatul Mondial de Handbal feminin (Danemarca / Norvegia / Suedia) –  dacă vom elimina Austria… - tot cu șanse minime la un loc în Top 5.

Rețineți, anul 2023, anul în care nu vom conta în sportul planetar la cele trei discipline.

Mai vorbim…


FOTBAL. JIUL PETROȘANI

E oficial, Flavius Boroncoi este noul antrenor al Jiului

La începutul acestei luni, un fost jucător de la Jiul Petroșani din perioada 2004-2005 a semnat ca antrenor principal al echipei Jiul Petroșani.

Flavius Boroncoi (va împlini 47 de ani pe 5 iunie a.c) a început fotbalul ca jucător la Gaz Metan Mediaș (1999-2002), apoi a continuat la F.C. Onești (2002-2003), Jiul Petroșani (2004-2005), Minerul Lupeni (2005-2007), apoi până în 2012 la Arieșul Turda, Sparta Mediaș, ALRO Slatina, Voința Sibiu, Flacăra Făget.

Din 2010 a activat ca antrenor secund sau team-manager, la Voința Sibiu, Pandurii Tg. Jiu, Unirea Alba Iulia, Politehnica Iași, Flacăra Făget și din 2016, la Gaz Metan Mediaș.

Flavius Boroncoi a jucat la Jiul Petroșani în 2004, în mandatul antrenorilor Ionuț Popa, Gigi Borugă și Gigi Mulțescu. I-a avut coechipieri, printre alții, pe Hotoboc, Irina, Ciocoi, M. Voicu, Pâcleșan, Dumitra, Gabi Apetrei, Nae Iorga, Dulcea, Mihart sau Drida.

A debutat ca jucător la Jiul în septembrie 2004, în meciul de Liga a III-a, Jiul – „U” Cluj 3 – 2, înlocuindu-l în minutul 65 pe G. Șerban, ultimul fiind în noiembrie 2004, Olimpia Satul Mare – Jiul 2 – 1, Boroncoi intrând în minutul 60 în locul lui Dumitra. (vezi facsimil)

RUGBY

Știința Petroșani înaintea... anului 75!

Federația Română de Rugby a decis ca pentru sezonul 2023 (primăvară – toamnă) un nou format al competiției interne, la cel de-al 106 – lea sezon.

Vor fi un  număr de 15 participante, competiția  având trei faze, astfel ca, toate echipele să aibă șanse egale, cu același număr de meciuri pe întreg sezonul competițional.

Faza 1 înseamnă Sezonul Regulat, împărțit pe trei grupe, fiecare cu 5 echipe, repartizate după locul ocupat în clasamentul ultimului sezon, Știința Petroșani urmând să joace în Grupa 2, alături de C.S Năvodari, Politehnica Iași, C.S.M Galați și Grivița București.

Competiția se va derula pe parcursul a zece săptămâni, într-un număr total de opt meciuri tur-retur.

Etapa 1 va începe în 1 aprilie a.c., ultima fiind pe 10 iunie a.c. După clasamentul final, în funcție de locul ocupat, echipele vor fi reîmpărțite după „sistemul șarpe”, în alte trei grupe care vor decide semifinalistele. Această fază se va disputa în perioada 12 august – 25 noiembrie a.c., pe parcursul a zece etape.

Vor urma fazele finale, cu play – off și play-out, cu... final pe 9 decembrie a.c.

Desigur, pot interveni anumite modificări, dar noi vom fi pe fază, la momentul oportun pentru a vă ține la curent cu toate aspectele legate de acest sport.

„PENTRU ANUL 75 AL ȘTIINȚEI ȚINTIM CÂT MAI SUS”, declară dr. ing. Bogdan Tomuș, director C.S Știința Petroșani


Reporter: Domnule Tomuș La Mulți Ani pentru 2023 și anul 75 al existenței rugbyului la Știința Petroșani.

B. Tomuș: Mulțumesc. Da, 75 de ani, e ceva pentru o echipă de rugby…

Reporter: Campionatul va începe la 1 aprilie. Ce noutăți sunt pentru acest sezon?

B. Tomuș: Vom începe pregătirea la baza noastră „Aurel Suciu” din „Dealul Institutului”, cu același antrenor Alexandru „Dandu” Lupu, undeva după 15 februarie. Ne-au plecat cinci jucători Iștoc, Moalà, Rosé, Umaga și Morrison, toți liberi de contract. Au venit la noi doi jucători de la Politehnica Iași, Vlad Bălan (linia a II-a) și Vlad Bădălicescu, plier.

Reporter: Cum va fi noul sezon?

B. Tomuș: Sunt niște modificări, a apărut și C.S.M Constanța, dar nu știu dacă nu renunță vreuna. Probabil vor mai fi  ceva noutăți, oricum, pentru anul 75 al Științei țintim cât mai sus. Important este să fim sănătoși, mergem înainte spre a menține istoria frumoasă a Științei pe mai departe.

Genu Tuțu

Share by: