60323 - ANUL ȘTIINȚEI PETROȘANI (IV)

Luni, 6 martie 2023

Henț cu mâna

Ai noștri ca brazii

S-a reluat în cotidianul de specialitate din sportul românesc ideea cu declararea jucătorului lunii. Pentru luna trecută au fost nominalizați următorii „jucători români”: Dugandži (Serbia), Bahassa (Franța), Edjouma (Franța), Thiam (Senega) și rătăcitul Farului, Mazilu. Așadar, într-un top 5 al „românilor”, patru de-ai lor, unul de-al nostru.

Bă ești nebun!? Dacă mai adăugăm și Top 3 propuneri de pe lista antrenorilor, Nicolò Napoli (un italiano vero!), Gică Hagi și Mihai Pintilii (în acte, delegatul echipei), ne dăm seama de ce fotbalul românilor este unde este. Ba mai mult, Mihai Pintilii de la F.C.S.B nici nu are voie în vestiar!?

C.F.R Cluj rămâne până la urmă, cu cele cinci campionate ale sale luate la rând. Cu 2-3 jucători români titulari – Manea, Deak, Burcă –, restul străini, clujenii au ras tot. Ce să mai credem? Că ai noștri nu mai au încredere în ei? Sau invers?


ANUL ȘTIINȚEI PETROȘANI

75 ANI (1948) de la înființarea echipei de rugby

40 ANI (1983) de la câștigarea Cupei României la rugby

30 ANI (1993) a doua oară câștigarea Cupei României la rugby

Ne-am propus în acest an jubiliar, să marcăm, sporadic, momente din 5 în 5 ani, începând cu anul 1948, din activitatea sportivă a Clubului din „Dealul Institutului”, la toate sporturile care au fost incluse în Clubul ȘTIINȚA PETROȘANI.


1968 – 1969 VICTORII DE PRESTIGIU, EGALURI CU STEAUA ȘI DINAMO


Din acest sezon, se trece la sistemul toamnă-primăvară. Va fi un campionat echilibrat, Știința încheind pe locul 7, doar la un punct de locul 5, Universitatea Timișoara. Studenții petroșeneni reușesc câteva rezultate de excepție: 21-3 cu Progresul București, 12-0 cu Agronomia Cluj, 12-3 cu Universitatea Timișoara, 5-0 cu Farul Constanța, 15-5 cu Rulmentul Bârlad, dar mai ales cele două remize la același scor, 8-8 cu Steaua și Dinamo.

Iată cronica din ziarul „Sportul” după acel Știința-Steaua 8-8: „Știința-Steaua 8-8 (0-0). Joc viu disputat cu faze repezi și alternări de dominare egale ca durată, dar cu multe mingi în tușă pentru câștigarea de teren. Ambele echipe au beneficiat de multe lovituri de pedeapsă, dar ocaziile au fost ratate cu multă ușurință de către Durbac (Steaua), Crăciunescu și Marinescu (Știința). Înaintarea gazdelor a fost întotdeauna „pe fază” și a cules multe mingi care au fost bine dirijate de Bojenescu. Placajele au fost bine făcute, dar nesiguranța în prinderea mingii a dăunat jocului. Au avut loc vociferări și bruscări, Ciobănel (Steaua) fiind eliminat. Oaspeții au condus în minutul 42 cu 5-0 (încercare R. Ionescu, transformare Durbac). În minutul 48 Marinescu a redus scorul (lovitură de pedeapsă), apoi Durbac l-a ridicat (încercare) la 8-3. Spre sfârșitul meciului, Dragoș a căutat să înscrie o încercare la colț dar...Ciobănel (eliminat) s-a repezit să-l placheze (s-a dictat o lovitură de pedeapsă cu ajutorul căreia Crăciunescu a egalat). A urmat o încăierare generală.

În august a venit la Petroșani, pentru un meci demonstrativ vicecampioana Franței, R.C Toulonnaise. Francezii au învins cu 22-5 (8-0), pentru studenți marcând Ionescu (eseu) și Crăciunescu (transformare).

Știința a jucat în formula: Dinu-Dobrinoiu (Bojenescu) - Stănculescu, Ionescu-V. Rusu, Moromete, Ailenei-Florescu, Humeniuc-S. Bărgăunaș, Crăciunescu-Truță-Roșca-Aichimoaie, Marinescu.
A fost un campionat în care Știința a jucat cu C. Dinu, Bojenescu, Teodorescu, Ionescu, V. Rusu, A. Pop, Moroe, Ailenei, Moromete, Roibașu, Bărgăunaș, Roșca, Crăciunescu, Sabău, Truță, Dragoș, V. Marinescu, Humeniuc.


ANIVERSARE

Alături de Talpai, Georgevici, Stocker, Martinovici...

Revenirea Jiului în Liga I (Divizia „A”), după patru ani, în 1966 a fost o mare bucurie printre iubitorii fotbalului din Valea Jiului.

Ghiță Budai avea atunci 15 ani (născut pe 6 martie 1951). Juca la echipa de juniori a Jiului, sub îndrumarea antrenorilor Vasile Lazăr și Dumitru Cricovan, din 1964. Timp de trei ani, 1966 – 1969, joacă la acest nivel. Apoi trece la „Tineretul” Jiului, jucând în deschiderea meciurilor echipei mari. Acolo unde îi avea ca exemple pe Talpai, Georgevici, Stocker, Naidin, Martinovici. Alături de Ghiță Budai, alți jucători, la „Tineret”… talentați, precum Kelemen, Nicu Stanciu, Cătuți, Victor Sandu, „Danecu” Diaconescu sau Haiduc. Antrenor era fostul golgeter jiulist, Emil Ciurdărescu, care mai apela și la jucătorii de la echipa mare, precum Adrian Dodu, Marian Mihai, Emil Dobrescu, Grizea, Urmeș, Baicu, Uilecan, Gigi Mulțescu.

A fost o perioadă frumoasă din viața mea, spune Ghiță Budai, căruia îi spunem La Mulți Ani, la împlinirea vârstei de 72 de ani.

Genu Tuțu

Share by: