Poveștile sportului univ. 160622

Joi, 16 iunie 2022

Henț cu mâna

Lixandru, mereu lângă Jiul

Acum locuiește în Spania. A jucat la Jiul Petroșani un sezon, 1979-1980. Nu a atins performanțele celor din vremea sa, dar a rămas în istorie cu un gol decisiv marcat împotriva celor de la “U” Cluj. A fost golul care a repus Jiul pe linia de plutire, după două eșecuri la rând, în Divizia “A”, 0-1 cu FC Bacău și Olimpia Satu Mare.

Apoi, s-a apucat de arbitraj, în paralel cu munca la mină. Mereu jovial și prietenos, Nicu Lixandru, alintat “Lixi”, a plecat după anul 2000 în Spania. Acolo și-a continuat viața alături de soție, fiul Cristi, nepoți, dar mereu cu gândul la Jiul Petroșani.

Își sună destul de des prietenii din țară, din Valea Jiului. Deși “sudist” din zona Alexandriei, Nicu Lixandru a rămas mereu cu sufletul alături de Jiul.

Repet, chiar dacă nu a avut o contribuție esențială în palmaresul echipei, el a lăsat mereu un loc special în inima sa pentru Jiul Petroșani.


Acum la ceas aniversar – astăzi împlinește 66 de ani – îi dorim lui Lixi, din acest colț de pagină, LA MULȚI ANI!  

Poveștile sportului universitar la Petroșani (XXXV)



Continuăm cu istoria sportului din ,,Dealul Universității”, acolo unde rugby-ul, fotbalul, handbalul sau baschetul au creat performanță și istorie. Dacă în primele 34 de episoade am făcut o radiografie tehnică și statistică, în episoadele următoare vom publica interviuri,  întâmplări inedite cu cei ce au îmbrăcat tricoul echipei Știința Petroșani.


20 DE ORE CU TRENUL DE LA SEVERIN

În urmă cu 47 de ani, prin ´74-´75, Octavian Cărăbaș venise de la Deva la Petroșani să joace pentru Știința barajul de calificare în Divizia ,,B”.

Avea doar 18 ani, plecase de pe un ,,șantier” unde lucra ca fierar betonist, dar cu junioratul de la baschet la Școala Sportivă Deva.
Antrenorul Teodor Szyllagi ,,l-a citit” că are valoare și l-a aruncat în luptă, în barajul de promovare de la Drobeta Turnu Severin, împotriva Medicina Timișoara, a echipelor din Dej, Călărași și orașul gazdă.
Tânărul Cărăbaș îi avea coechipieri pe Mișu Buzdugan, Sandu Niță, Doru Brăgaru, Piluț Sîrbu, Lică Crișan, Mircea Almășan, Dan Manolescu sau Sorin Szyllagi, jucători de luptă și dăruire.
În meciul decisiv Știința i-a învins pe cei din Drobeta
Turnu Severin, reușind promovarea în Divizia ,,B”.
Octavian Cărăbaș își amintește: ,,Drumul de întoarcere a durat foarte mult pentru că din cauza inundațiilor, trenurile aveau întârzieri de până la 700 de minute și am așteptat foarte mult prin gări. Dar nu ne-am plictisit deloc, eram foarte fericiți și am avut timp să dezbatem fiecare meci în parte. La Târgu Jiu cinci dintre coechipieri au coborât acasă iar ceilalți am continuat drumul până la Petroșani unde am ajuns obosiți și flămânzi după aproape 20 de ore de la plecare din Severin. I-am spus antrenorului că, împreună cu colegul Piluț, trebuie să ne continuăm drumul până la Deva, de unde eu mergeam la Margina, iar Piluț la Brad. Ne-a dat doar 25 de lei, care nu ne ajungeau nici pentru ,,naș” până la Deva, spunând că nu ne poate deconta transportul dus-întors între domiciliu și Petroșani. De altfel, nu am primit nicio adeverință de motivare a absențelor la locul de muncă.”




Genu Tuțu

Share by: