Marți, 13 iunie 2023
Henț cu mâna
Ca la... ei, la nimeni!
S-a mai disipat din iureșul revenirii echipei torționare a anilor '50-'80, Dinamo București, în Liga I, dar oricum ai da-o, tot va rămâne pata de rușine pe blazonul alb-roșu, cu o „performanță” de Liga a II–a în palmares.
Fac ei ce fac - un fel de „fuck you” la toată lumea! - și păcălesc în continuare. Când s-a tras linie la final de an 2022, s-a ajuns la o datorie de vreo 11 milioane de euro, pe la angajați, societăți, autorități fiscale, împrumuturi etc. Și cu toate astea, îi doare fix-n pix, oamenii își văd de drumul lor mai departe. Băieții din șoseaua Ștefan cel Mare fac acum tot felul de planuri de reorganizare, cu ștergeri și spălări de datorii, un fel de „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”.
Băieții își văd mai departe liniștiți de drum, deja se gândesc la Liga Campionilor, ce mai, trai pe vătrai!
Apropo de promovări, iată că după vreo 13 – 14 ani, județul Hunedoara, așa amărât și sărac cum se spune că este, reapare pe harta divizionară de Liga a II–a, Corvinul Hunedoara promovând en fanfare în eșalonul doi. Au sprijinit cu toții, de-acolo din zonă, aplecându-se cu multă atenție cei de la conducerea județului, așa cum n-o prea fac cu privire la Valea Jiului sportivă. Dar, asta e o altă poveste, o vom diseca altădată.

ANIVERSARE
74 DE ANI (1948 - 2013) de rugby la Știința Petroșani
Echipa de rugby Știința Petroșani împlinește în 2023 „venerabila” vârstă de 75 de ani.


Apărută în anul înființării „Institutului de Mine” Petroșani (acum Universitatea din Petroșani), echipa „Florii de colț” a ținut ștacheta sportului din Valea Jiului la cel mai înalt nivel.
Vom prezenta în cursul acestui an episoade din istoria echipei Știința Petroșani, care se vor regăsi și într-o carte dedicată acestui moment aniversar, ce va apărea în toamnă.
ȘTIINȚA APARE PE HARTA RUGBYULUI NAȚIONAL

Din Capitală, pornesc în „provincie” antrenori pricepuţi, pentru a crea o bază solidă în pregătirea echipelor româneşti, Dumitru Moţică ajunge la Petroşani. În anul 1949 se trece la sistemul de campionat primăvară-toamnă, din anul 1951 apăreau în calendarul competiţional şi echipe din afara Bucureştiului, opt la număr, dar fără Petroşani. În sezonul 1951 campionatul României a fost împărțit în două serii, una a echipelor din Capitală și una a provinciei. Știința Petroșani le-a avut ca adversare pe: Aripile R.P.R Orașul Stalin, Știința Cluj, Metalul Târnăveni, Știința Timișoara, Aripile R.P.R Sibiu, Locomotiva Timișoara, Locomotiva Cluj, Locomotiva Sighișoara. În clasamentul final al acestei serii a provinciei, Știința Petroșani s-a clasat pe poziția a 7-a . Un an mai târziu, în 1952, seria studenților petroșeneni a fost compusă din: Dinamo București, Constructorul București, Spartac BRPR, Metalul București, Locomotiva Timișoara, Știința București, Știința Cluj și Metalul Târnăveni. Locul ocupat a fost același, 7 , iar linia de clasament, cu mențiunea că față de sezonul anterior s-a îmbogățit cu o victorie în plus. Sezonul 1953 a început cu echipele participante împarțite pe 3 serii. Știința Petroșani s-a aflat în seria a 2-a și a ocupat poziția a 4-a. Între 1954 și 1956 le regăsim în primul eșalon valoric pe Minerul Petroșani devenită apoi Energia Petroșani, pentru că în 1957 sub denumirea de Știința Institutul de Mine acesta să ducă lupta în competiție alături de Energia Petroșani cu Locomotiva Grivița Roșie, Energia I.S.P, Dinamo București, C.C.A București, Locomotiva P.T.T, C.S.A Orașul Stalin, Progresul Finanțe Bănci și Energia Republica. În 1958, Știința Institutul de Mine se află în Grupa a 3-a din divizia secundă, în care a terminat pe poziția a treia după Știința Cluj și Chimica Târnăveni, studenții clujeni fiind cei promovați în primul eșalon valoric.
Așa arăta clasamentul grupei conform ziarului „Sportul Popular”:
1. Știința Cluj - 45p.
2. Chimica Târnăveni - 44p.
3. ȘTIINȚA I.M. PETROȘANI - 36p.
4. C.F.R Cluj - 32p.
5. Șantierul Hunedoara - 31p.
6. C.F.R Timișoara - 30p.
7. Minerul Lupeni - 30p.
8. Utilajul Petroșani - 24p.
9. C.S.A Sibiu - 15p.

Genu Tuțu